Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
25 min.
Klaar in:
145 min.

Het is erg lekker en je kunt er van alles in doen, zoals frikandel, ham en kaas, hamburger, shoarma, rookworst en meer.


Ingrediënten:

  • 350 ml warm water
  • 1 eetlepel droge gist
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie)
  • 1 theelepel zout
  • 500 gr tarwebloem (voor witbrood)

Bereidingswijze:

1Deeg Meng water, gist en suiker in een grote kom. Laat ongeveer 10 minuten staan, tot het schuimig wordt.

2Voeg olie, zout en bijna de helft van de bloem toe aan het gistmengsel. Meng door en meng vervolgens beetje bij beetje de resterende bloem erdoor tot het deeg van de kom loslaat. Leg op een licht bebloemd oppervlak en kneed tot een glad en elastisch deeg, in ongeveer 8 minuten.

3Vet een grote kom licht in met olie en leg het deeg in de kom, beweeg rond om met olie te bedekken. Dek af met een schone, vochtige theedoek en laat op een warme plaats 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld. Kneed het daarna even door en verdeel in 8 – 16 bollen.

4Vullen van de broodjes Rol de broodjes een voor een uit als je er een hebt uitgerold (b.v. voor een hamburger) zorg dan dat het deeg ruim dubbel zo groot als de hamburger is. Leg dan eerst de kaas en de ui erop dan de hamburger dan de curry. Strijk de randen in met wat ei of water dan plakt het beter vouw het resterende deeg voorzichtig over de vulling en en druk het op elkaar (niet te hard maar net tot het goed sluit). Draai het broodje om leg het op de bakplaat en doe de rest net zo.

5Voor frikandelbroodjes eerst de frikandel frituren anders is de smaak niet zo lekker. Rol een lange lap die ruim lang genoeg is voor de frikandel en ongeveer 8 tot 10 cm breed. Doe eerst de curry of mosterd op het deeg leg daarop de frikandel, maak de randen van het deeg vochtig, vouw nu de boven- en onderkant over de frikandel (niet te strak). Leg nu een zijkant erover maar laat wat ruimte, niet strak er omheen, dan barst het deeg met bakken. Nu de andere zijde ook niet te strak, laat ruimte, druk het goed aan en draai ze om en leg op de bakplaat.

6Voor ham kaas kun je rond of vierkant of driehoekig of welke vorm je wilt maken. Rol het deeg uit in de vorm die je wenst, doe de kaas naar eigen smaak erin en doe er de ham bij. Rauwe of gerookte ham geven meer smaak dan gekookte ham. Bestrijk de randen met water of ei, niet te nat, en vouw ze dicht. Goed aandrukken en omgedraaid op de bakplaat leggen.

7Bokworst broodje. Rol het deeg langwerpig uit, leg eerst de zuurkool op het deeg (knijp het vocht er zoveel mogelijk uit anders wordt de deeg te nat en niet lekker) Leg er de bokworst op, mag ook rookworst zijn, is net zo lekker. Doe nu als je dat wil er mosterd op. Bestrijk de randen, vouw eerst boven en onderzijde over de worst (niet te strak), dan de ene zijkant en dan de andere kant. Goed aandrukken, omdraaien en op de bakplaat leggen.

8Voor de shoarma eerst de shoarma bakken en laten koelen. Deeg uitrollen, er voldoende shoarma opleggen, randen bestrijken en dicht vouwen. Je kan er eventueel wat knoflooksaus bij doen of na het bakken er nog bij serveren. Goed aandrukken, omdraaien en op de bakplaat leggen.

9Kaas-uienbroodje. Snij de uien zo fijn mogelijk, rol een langwerpige lap en ongeveer 10cm breed, rol de randen rondom op zodat er een rand ontstaat en leg op de bakplaat. Leg hier de uiensnippers in tot de hele bodem is bedekt. Je kan er wat peper en zout aan toevoegen maar nodig is het niet. Doe nu de geraspte kaas naar eigen smaak (ik doe meestal verschillende soorten door elkaar b.v. Oude, jong belegen, Parmezaanse en soms cheddar kaas). Verdeel goed over de uien, totdat het goed is bedekt.

10Rijzen en afbakken Als je alle broodjes klaar hebt moeten ze 30 tot 40 minuten narijzen op een warme plaats. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bak de broodjes in 20 tot 25 minuten gaar en goudbruin. Let er op dat ze niet te donker worden, is niet lekker. Haal ze uit de oven en bestrijk de broodjes met wat water, dat geeft wat glans.

Opbrengst:

8 broodjes