Voorbereiding:
10 min.
Bereiding:
40 min.
Klaar in:
100 min.

Kedgeree is een traditioneel Anglo-Indiaas gerecht van rijst en gerookte vis. Het smaakt erg goed als lunch of lichte avondmaaltijd. Het smaakt ook koud lekker. Serveer de kedgeree met volkorenbrood of warm naanbrood.


Ingrediënten:

  • 275 g gerookte schelvisfilet, zonder vel
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje verse tijm
  • 2 tl olijfolie, extra vergine
  • 300 g basmatirijst
  • 1 ui, fijngesneden
  • ¼ tl garam masala
  • ¼ tl gemalen koriander

Bereidingswijze:

1Doe de schelvis in een steelpan. Snijd de vis indien nodig in stukken. Bedek met kokend water en voeg het laurierblaadje en de tijm toe. Laat de vis afgedekt op een laag vuur koken gedurende 8-10 minuten, of tot hij uit elkaar valt (het water mag maar net koken). Haal de vis met een schuimspaan uit het water en zet opzij. Bewaar de kookvloeistof.

2Verhit de olie in een grote steelpan op een middelhoog vuur. Voeg de rijst toe en roer tot alles goed is bedekt. Laat 2 minuten koken terwijl u vaak roert. Voeg de ui, de garam masala, de koriander en het kerriepoeder toe en laat nog 2-3 minuten al roerend koken tot de ui zacht wordt. Voeg 600 ml van de bewaarde kookvloeistof toe, samen met het laurierblaadje en de tijm. Temper het vuur tot middelhoog, dek de pan af en laat 12 minuten sudderen. Voeg de erwten toe, dek opnieuw af en laat 10-12 minuten koken, of tot de rijst gaar is.

3Verwarm ondertussen de grill voor. Leg de tomaten met de gesneden kant naar boven op een bakplaat en laat ze 2-3 minuten grillen of tot ze lichtgekleurd zijn en goed warm.

4Breek de vis in stukken en voeg ze toe aan de rijst, samen met de peterselie en de lente-uitjes. Breng op smaak met peper en zout en schep alles op een voorverwarmde schaal. Voeg de partjes ei toe, garneer met takjes peterselie en serveer met de gegrilde tomaten.

Opbrengst:

4 broodjes