Voorbereiding:
40 min.
Bereiding:
70 min.
Klaar in:
110 min.

Lasagne is bij velen favoriet, maar kan behoorlijk vet zijn. Zeker als u het kant-en-klaar koopt. Deze versie wordt gemaakt met veel verse groenten en magere tartaar. Serveer er een frisse groene salade bij.


Ingrediënten:

 • 2 eetl. olijfolie
 • 1 grote ui, versnipperd
 • 4 wortels, geschrapt, in kleine stukjes
 • 2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 350 g magere tartaar
 • 150 g champignons, in kleine stukjes
 • 3 dl runderbouillon
 • 1 1/2 dl droge rode wijn (of extra runderbouillon)
 • 400 g kleingesneden tomaten uit blik
 • 2 theel. tomatenpuree
 • 1 theel. gedroogde oregano of gemengde kruiden
 • 3 eetl. peterselie, fijngesneden
 • 10 gedroogde (voorgekookte) lasagnevellen
 • 40 g pittige kaas, geraspt

Bereidingswijze:

1In een grote pan op laag vuur de olie verhitten en hierin de uisnippers 5 minuten fruiten. Wortel, bleekselderij en knoflook toevoegen en 5 minuten bakken tot de ui begint te kleuren.

2Het vuur iets hoger zetten en de tartaar toevoegen. Het gehakt met een houten pollepel al roerend rul en licht gekleurd bakken. Champignons toevoegen en 1 minuut meebakken. Bouillon en wijn (als u die gebruikt) erbij schenken. Tomaat, tomatenpuree en gedroogde kruiden toevoegen. Alles aan de kook brengen, het vuur laag draaien en afgedekt 45 minuten laten sudderen. Daarbij af en toe doorroeren. Peterselie en wat peper en zout erdoor roeren.

3Verwarm de oven voor op 180°C/gasstand 4. Roer voor de saus de maïzena met een beetje melk tot een glad papje. Verwarm de resterende melk tot net tegen het kookpunt en roer een beetje hete melk door het maïzenapapje. Schenk dit bij de rest van de hete melk. All roerend weer aan de kook brengen, zodat u een gebonden saus krijgt. Draai het vuur laag en verwarm de saus nog 2 minuten. Op smaak brengen met nootmuskaat, zout en peper.

4Verdeel de helft van de vleessaus over de bodem van een ovenschaal of braadslee van 3 liter. Daarover een laagje lasagnevellen verdelen. De resterende vleessaus erover scheppen en bedekken met een 2e laag lasagnevellen. Schenk de witte saus erover uit en strooi er geraspte kaas over.

5De ovenschaal op een bakplaat zetten en 40-45 minuten in de oven bakken tot de lasagne kokendheet is en de bovenkant lichtgekleurd. Uit de oven nemen en 10 minuten laten rusten alvorens te serveren.

Opbrengst:

4 broodjes