Voorbereiding:
20 min.
Bereiding:
10 min.
Klaar in:
30 min.

Deze snelle en kruidige chocoladekoek, tjokvol noten en zuidvruchten, smaakt heerlijk bij een kopje koffie of likeurtje. Hij is geïnspireerd op Italiaanse panforte en wordt niet gebakken, maar stijft op in de diepvries: gemakkelijker kan haast niet.


Ingrediënten:

  • 100 g pure chocolade
  • 100 g geroosterd amandelschaafsel of grofgehakte hazelnoten
  • 200 g zuidvruchten van goede kwaliteit
  • 100 g zachte, voorgeweekte vijgen, kleingesneden
  • 100 g gemalen amandelen

Bereidingswijze:

1Zet een hittebestendige kom boven een pan zacht kokend water. Doe hierin de stukjes chocolade en laat ze onder af en toe omscheppen smelten. Zet een ronde bakvorm van 23 cm doorsnee in de diepvries. Vermeng in een grote kom de noten of amandelen met de zuidvruchten, vijgen, gemalen amandelen en specerijen.

2Schep de gesmolten chocolade over de noten en zuidvruchten. Voeg de honing toe en meng alles goed.

3Bekleed de bakvorm met een groot vel keukenfolie en laat dit ruim over de rand van de vorm hangen. Schep het chocolademengsel erin en druk dit enigszins aan, vouw het overhangende keukenfolie erover en druk het oppervlak met de muis van uw hand aan, zodat het een gelijkmatige dikte krijgt.

4Zet de bakvorm 10 min. in de diepvries zodat de koek enigszins opstijft. Trek het keukenfolie los en leg de koek op een schaal. Bestuif hem royaal met poedersuiker en snijd hem in 12 punten.

Opbrengst:

6 broodjes