Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
180 min.
Klaar in:
1440 min.

Hummus is voor op bagels als lunch. Ik maak het niet zo vaak, en dan vind ik het zonde om een potje Tahini (sesamzaadjespasta) te kopen, dat wordt dan maar oud – maar het ‘Basisrecept Hummus’ van TAZF18 op deze website komt met het briljante idee om gewoon sesamzaadjes te gebruiken. Ik heb een paar jaar geleden 12 hummus-recepten uit kookboeken en van vrienden naast elkaar gelegd en dit recept is een destillatie daarvan.


Ingrediënten:

  • 200 g droge kikkererwten
  • 1 afgestreken theelepel bonenkruid
  • 1 of 2 laurierblaadjes
  • water om de kikkererwten te koken (dubbele hoeveelheid)
  • 2-3 eetlepels sesamzaadjes
  • 1/2 afgestreken theelepel zout
  • 50-75 ml citroen- of lime-sap

Bereidingswijze:

1Zet een dag van tevoren de gedroogde kikkererwten in de week, ververs het weekwater af en toe.

2Zet de kikkererwten op met vers water, breng het aan de kook, en zet ook water op in een fluitketel.

3Giet het water af als de kikkererwten net aan de kook zijn, spoel de kikkererwten af in een vergiet en spoel het pannetje om, en zet de kikkererwten dan opnieuw op, nu met het kokende water uit de fuitketel. Voeg het bonenkruid en de laurierblaadjes toe, en laat het 2 1/2 tot 3 uur koken. Doe er in de laatste 10 minuten het zout bij.

4Rooster het sesamzaad ca. 20 minuten in een kleine koekepan op matig vuur, schud het af en toe om.

5Giet de kekerewten af, verwijder de laurierblaadjes, en stamp de kekererwten fijn. Voeg alle andere ingrediënten toe en roer het goed door elkaar. Dat kan ook in de mengbeker van een keukenmachine of in een blender.

Opbrengst:

20 broodjes