Voorbereiding:
60 min.
Bereiding:
30 min.
Klaar in:
110 min.

Dit is een perfect recept voor als je niet van rode pastasaus houdt, maar wel van een ovenschotel met pasta: Dit Italiaanse recept combineert pasta met een zijdezachte bechamelsaus en hartige gehaktballetjes voor een complete maaltijd.


Ingrediënten:

 • 200 gr oud witbrood, 10 minuten geweekt in water
 • 500 gr half om half gehakt
 • 2 eieren
 • 100 gr Parmezaanse kaas
 • 50 gr Pecorino kaas
 • 100 ml witte wijn
 • een flinke handvol gehakte verse peterselie
 • 1 theelepel nootmuskaat
 • zout, naar smaak
 • 750 ml zonnebloemolie, om in te frituren
 • 70 gr boter
 • 70 gr bloem
 • 1 liter melk
 • zout, peper, nootmuskaat naar smaak

Bereidingswijze:

1Maak de gehaktballetjes: Knijp het brood uit en verkruimel in een grote kom. Voeg het gehakt toe, de eieren, geraspte Parmezaanse en Pecorino kaas, nootmuskaat, wijn, zout en peterselie. Meng goed door.

2Pak een klein beetje gehakt, ter grootte van een hazelnoot en rol het in de palmen van je handen tot kleine gehaktballetjes. Leg op een schaal en maak zo alle gehakt op.

3Verhit de olie in een frituurpan en frituur 10 balletjes per keer, in ongeveer 3-4 minuten. Draai tijdens het frituren af en toe de balletjes om met een schuimspaan zodat ze aan alle kanten even bruin worden. Haal ze uit de pan met de schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Herhaal met alle gehaktballetjes.

4Maak de bechamelsaus: Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Roer krachtig door met een garde zodat er geen klontjes komen. Schenk de melk erbij en kook op medium vuur tot het dik wordt en aan de achterkant van een lepel blijft hangen. Roer af en toe door met een garde om klontjes te voorkomen. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Haal van het vuur.

5Ovenschotel samenstellen: Kook de pasta in ruim water met wat zout voor de helft van de tijd die staat aangegeven op de verpakking. Giet af en meng met de helft van de bechamelsaus.

6Verwarm de oven voor op 180°C.

7Schenk een soeplepel vol bechamelsaus over de bodem van een ovenschaal van 33×22 cm. Voeg 1/3 van de pasta toe en bedek met 1/3 van de resterende saus, 1/3 van de geraspte kaas en de helft van de gehaktballetjes. Blijf zo lagen maken en eindig met een laag bechamelsaus en dan geraspte kaas gemengd met het paneermeel. Dek af met aluminiumfolie.

8Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder het aluminiumfolie en laat nog 15 minuten bakken. Zet de grillstand aan in de laatste 3-5 minuten.

9Haal uit de oven, bedek met aluminiumfolie en laat 20 minuten staan voor serveren.

Opbrengst:

10 broodjes