Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
60 min.
Klaar in:
90 min.

Deze hele kip wordt gesmoord in traditionele kruiden en specerijen, bedekt met dik gesneden spek en geroosterd tot een knapperig, sappig, en mooi geheel! Lekker met wat jus.


Ingrediënten:

  • 2 eetlepels gedroogde tijm
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 1.5 eetlepels gemalen komijn
  • 1.5 eetlepels zout
  • 1 eetlepel paprikapoeder

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 220 graden C.

2Meng de tijm, oregano, basterdsuiker, komijn, zout, paprikapoeder en zwarte peper in een kom. Doe de helft van het kruidenmengsel in een andere kom en voeg de gehakte knoflook en zachte boter toe aan een van de twee kommen.

3Maak de huid van de kip over de borst, rug en dijen los. Wrijf het kruidenmengsel met knoflook en boter dicht onder de losgemaakte huid. Wrijf het droge kruidenmengsel royaal over de buitenkant van de kip en stop wat in de binnenkant van de kip. Stop de geplette teentjes knoflook ook in de binnenkant. Doe de kip in een braadslee en zet op een rooster, leg de reepjes spek over de kip in een weefpatroon.

4Bak in de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten, verlaag de oventemperatuur tot 205 graden C en bak nog eens 15 minuten. Verlaag de oven tot 190 graden C en rooster tot de kip niet meer roze is, nog ongeveer 30 minuten. Een vleesthermometer ingestoken in het dikste deel van de dij, in de buurt van het bot, moet minstens 75 graden C aangeven. Als het spek te bruin begint te kleuren tijdens het bakken kun je de kip bedekken met een vel aluminiumfolie. Haal de kip uit de oven en laat op een warme plaats 10 minuten rusten alvorens te snijden.

Opbrengst:

5 broodjes