Voorbereiding:
10 min.
Bereiding:
30 min.
Klaar in:
40 min.

Dit subtiel gekruide rijstgerecht is gebaseerd op een klassiek Indiaas recept voor kedgeree, maar bevat extra groenten voor meer vitaminen. Serveer er een kleine salade bij.


Ingrediënten:

  • 300 g gerookte schelvisfilet (zonder kleurstoffen)
  • 1 laurierblad
  • 4 1/5 dl kokendhete groentebouillon
  • 1 eetl. plantaardige olie
  • 2 sjalotten, versnipperd
  • 1/2 theel. komijnpoeder
  • 1/2 theel. korianderpoeder

Bereidingswijze:

1Schelvisfilet met laurierblad in een diepe koekenpan overschenken met bouillon en aan de kook brengen. Het vuur laag zetten, het deksel schuin op de pan zetten en de vis 6-8 minuten laten pocheren tot deze makkelijk in vlokken uiteen valt als u er met een mes in prikt. (U kunt de vis ook bereiden in de magnetron.)

2De vis uit de pan scheppen en op een bord leggen. De bouillon in een maatbeker schenken en tot een totaalvolume van 6 dl aanlengen met water. Het laurierblad erin laten.

3De pan omspoelen, de olie erin schenken en deze enkele tellen op matig vuur verwarmen. Vervolgens 4-5 minuten de sjalotjes fruiten. Specerijen erdoor scheppen en vervolgens de rijst. Alles enkele seconden omscheppen, bouillon met laurierblad plus het reepje citroenschil toevoegen en aan de kook brengen.

4Het vuur laag zetten en afgesloten de rijst in 10 minuten laten gaarkoken. Doperwten toevoegen en nogmaals 5 minuten afgedekt laten koken tot de rijst beetgaar is en bijna alle bouillon is opgenomen.

5Intussen de vis in vlokken verdelen en vel en graat verwijderen. Het vuur onder de pan rijst laag zetten en vis, tomaat, bieslook en citroensap er voorzichtig doorheen scheppen.

6Naar smaak zout en peper toevoegen (denk eraan dat de vis zelf al vrij zout is), de kedgeree in een voorverwarmde schaal scheppen en garneren met partjes ei.

Opbrengst:

4 broodjes