Voorbereiding:
10 min.
Bereiding:
90 min.
Klaar in:
100 min.

Deze langzaam gegaarde kip met kweepeer en saffraan is makkelijk te maken. De karakteristieke smaak is vooral te danken aan de kweeperen. Het zijn heerlijke aromatische vruchten die helaas moeilijk te vinden zijn. Gelukkig zijn ze de laatste jaren steeds vaker te vinden op boerenmarktjes en bij de beter gesorteerde groenteboer. Mijn advies: koop er veel van als je ze tegenkomt en maak ze in als jam of gelei. Deze kan lang bewaard worden en is uitstekend geschikt voor recepten zoals deze.


Ingrediënten:

  • 4 kippenpoten
  • 4 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 middelgrote kweepeer (of 6 el kweepeerjam)
  • saffraan (hoeveelheid afhankelijk van de kwaliteit, minimaal 1 draadje)
  • 1 el korianderzaad

Bereidingswijze:

1Doe de saffraan in een kommetje en doe daar een paar eetlepels kokend water bij.

2Snij de uien in ringen en smoor deze ca. 5 minuten in een pan met een eetlepel olijfolie. Draai het vuur dan hoger en bak ze lichtbruin. Neem ze dan uit de pan.

3Verwijder in de tussentijd het vel van de kippenpoten en maak een aantal inkepingen in het vlees. Braad de poten aan met een klontje boter.

4Hak onderwijl de knoflook fijn en maal of wrijf de kruiden fijn. Draai het vuur laag en voeg de knoflook toe. Laat deze even garen en voeg dan de kruiden toe.

5Maak de kweepeer schoon, was de schil en snij lelijke plekken weg. Snij de kweepeer in kwarten en vervolgens in stukken van ca. 1 cm dik. Laat de pitten en het klokhuis zitten. Doe de stukken vruchtvlees bij de kip, voeg de saffraan toe en roer alles goed door elkaar.

6Gebruik een slowcooker, of dek de pan goed af en zet deze ca. 1 1/2 uur in een op 150°C voorverwarmde oven. Je kunt de pan ook op een zo laag mogelijk vuur laten sudderen. Het gerecht is klaar als de kip gaar is en de kweepeer zacht is.

7Neem de kippenpoten uit de pan, wrijf de kweepeer fijn en laat de saus onder voortduren roeren inkoken. Controleer de smaak en voeg eventueel zout, peper en suiker toe. Doe de kippenpoten weer terug in de pan en laat dan nog even doorwarmen.

8Serveer met gehakte walnoot.

Opbrengst:

4 broodjes