Voorbereiding:
35 min.
Bereiding:
25 min.
Klaar in:
60 min.

Kaapse kruisbessen, ook bekend als physalis of lampionvruchten, geven deze appeltaart ‘pit’, terwijl het vruchtensap en de gedroogde bosbessen zorgen voor natuurlijke zoetheid. Havervlokken en fijngehakte noten zorgen voor een knapperige en verleidelijke bovenlaag.


Ingrediënten:

 • 1 kg dessertappels, zoals Cox
 • 4 el gedroogde bosbessen
 • 4 el sinaasappelsap
 • 100 g Kaapse kruisbessen, zonder de lampionnetjes
 • 1 el suiker
 • 125 g bloem
 • 100 g koude boter, in blokjes
 • 50 g fijne kristalsuiker
 • 50 g havervlokken
 • 50 g hazelnoten of walnoten, gehakt
 • geraspte schil van 1 sinaasappel

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 6).

2Schil de appels, snijd ze in dikke stukken en verwijder het klokhuis. Doe ze in een steelpan met de bosbessen en het sinaasappelsap. Dek de pan af en laat op een laag vuur koken gedurende 10 minuten, of tot de appels zacht zijn geworden.

3Doe de hele Kaapse kruisbessen en de suiker bij de appels en roer. Schep daarna alles in een diepe ovenschotel van 1,5 liter inhoud.

4Doe de bloem en de boter in een kom, snijd met twee messen tot kleine stukjes en wrijf dan goed door elkaar tot er fijne kruimels ontstaan. Roer er dan de suiker, de havervlokken, de hazelnoten of de walnoten, de sinaasappelschil en 1 eetlepel water door, zodat een grof, kruimelig mengsel ontstaat. Verdeel dit mengsel voorzichtig en gelijkmatig over het fruit. Druk het niet aan.

5Bak 20-25 minuten, of tot de bovenlaag goudbruin is en het vruchtensap aan de randen bubbelt. Serveer warm, met custard.

Opbrengst:

6 broodjes