Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
15 min.
Klaar in:
30 min.

Deze zelfgemaakte burgers zijn mager en smakelijk. Serveer ze tussen een focaccia met gebakken ui, waterkers en een saus van rode bieten. Ook volkoren of witte harde of zachte broodjes passen er uitstekend bij. De dikke frieten uit de oven (zie ‘Variaties en tips’) en de gemengde sla maken er een vullende maaltijd van.


Ingrediënten:

  • 2 sneetjes volkorenbrood, met korst
  • 4 el droge witte wijn
  • 450 g magere biefstuk van de lende of de rug
  • 5 sjalotjes, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 tl extra vergine olijfolie
  • 2 middelgrote uien, in dikke plakken gesneden
  • 4 kleine focaccia’s, naturel of met kruiden, à circa 50 g
  • 50 g waterkers
  • peper en zout

Bereidingswijze:

1Verkruimel het volkorenbrood en doe het in een kom. Giet er de wijn over en zet opzij.

2Maal het rundvlees fijn met een mixer of in een keukenmachine. (Let er bij de keukenmachine op dat u het vlees niet te fijn maalt.) Voeg het brood toe en maal nog 30 seconden. Doe het mengsel in een kom. Voeg sjalotjes en knoflook toe en breng op smaak met peper en zout. Vorm er 4 burgers mee en zet ze koel weg tot u ze gaat bakken.

3Maak de saus. Doe de blokjes rode biet en de gescheurde basilicum in een kom. Besprenkel met olie en balsamico en breng op smaak met peper en zout. Meng alles voorzichtig, dek af en zet koel weg tot het serveren.

4Verhit een geribbelde, gietijzeren pan of braadpan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur. Smeer de pan in met een beetje van de olijfolie, voeg de plakken ui toe en bak gedurende 6-8 minuten tot ze zacht en lichtjes gebruind zijn aan beide zijden. Haal ze uit de pan en houd ze warm.

5Doe opnieuw een beetje olijfolie in de pan. Snijd de focaccia’s horizontaal door en rooster de gesneden kanten lichtjes in de pan. Haal de helften uit de pan en leg ze op een bord. Giet opnieuw een beetje olie in de pan, leg de burgers erin en bak ze 3-4 minuten op een middelhoog vuur. Keer ze voorzichtig met een spatel. Bak de andere kant nog 3-4 minuten. Voeg de uien toe en bak ze enkele minuten samen met de burgers om ze opnieuw op te warmen.

6Leg de onderste helft van de focaccia’s met de geroosterde kant naar boven op borden. Leg er een burger op en schep hierop enkele plakken ui, rode biet en waterkers. Dek af met de bovenhelften van de focaccia’s en serveer het gerecht onmiddellijk.

Opbrengst:

4 broodjes