Voorbereiding:
20 min.
Bereiding:
120 min.
Klaar in:
140 min.

Het knapperige laagje filodeeg is een lekkere afwisseling van een traditionele bladerdeeg- of kruimeldeeglaag. Bovendien is het luchtiger en minder vet. Serveren met een royale portie groenten, zoals gekookte worteltjes en peultjes, en voeg meer aardappels toe voor de zetmeelrijke koolhydraten.


Ingrediënten:

  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 350 g lendenbiefstuk, zonder vet en in blokjes van 4 cm
  • 2 lamsniertjes, in blokjes
  • 250 g sjalotjes, gehalveerd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 tl verse tijmblaadjes
  • 1 laurierblaadje
  • 1 el worcestersaus

Bereidingswijze:

1In een grote pan 2 eetlepels olie verhitten, de biefstuk toevoegen en 2-3 minuten bakken. Goed doorroeren, zodat alle blokjes mooi bruin zijn. Het vlees met een schuimspaan uit de pan halen en apart zetten. De niertjes aan de pan toevoegen en

2in 1-2 minuten bruin bakken. Met een schuimspaan uit de pan nemen.

3Sjalotjes 1 minuut bakken en vervolgens rundvlees en niertjes weer in de pan doen. Knoflook, tijm, laurierblad, worcestersaus, bouillon en bier toevoegen. Goed roeren en aan de kook brengen. Het vuur laag zetten, de pan afdekken en 1 uur laten sudderen. Champignons, wortels en aardappels toevoegen en goed roeren. Opnieuw arfdekken en nogmaals 30 minuten laten sudderen.

4De oven voorverwarmen op 190°C/gasstand 5. Haal het vleesmengsel met een schuimspaan uit de pan en verdeel het over 4 vuurvaste schaaltjes van ong. 350 ml. Laurierblad verwijderen. Uit de ingrediënten is waarschijnlijk veel vocht gekomen; laat dit 5 minuten koken of tot ong. 450 ml inkoken. Op smaak brengen en over het vlees schenken. Langzaam laten afkoelen.

5Een blaadje filodeeg bestrijken met een beetje van de resterende olie. Leg er een ander blaadje op en bestrijk dat ook met olie. Goed samendrukken en over een vormpje leggen. De randen wegknippen. Herhaal de procedure voor de overige 3 schaaltjes. Bak de pasteitjes in ong. 20 minuten goudbruin en heet.

Opbrengst:

4 broodjes