Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
60 min.
Klaar in:
150 min.

Aubergine parmigiana is een traditioneel Italiaans gerecht, een van de meest populaire en iconische recepten van Italië. En dit is een authentiek recept! Gebruik rijpe aubergines zonder zaadjes en laat ze 1 uur met zout staan om het bittere weg te halen. Bekijk ook de video van dit recept!


Ingrediënten:

  • 1,2 kilo (3-5 stuks) aubergines, in de lengte in plakken van 5 mm gesneden
  • grof zout
  • bloem, om te paneren
  • 1,2 liter plantaardige olie om in te frituren

Bereidingswijze:

1Bereid de aubergines voor Leg een paar plakken aubergine in een vergiet, in een enkele laag. Bestrooi met zout en leg er een tweede laag aubergine over. Herhaal, en eindig met zout.

2Zet er een gewicht bovenop (bijvoorbeeld een bord met blikjes tomaat o.i.d.) om druk uit te oefenen op de aubergines. Zet het vergiet op een bord of op een kom en laat 1 uur op kamertemperatuur staan.

3Spoel de aubergine af onder de kraan om het zout te verwijderen. Dep goed droog aan alle kanten.

4Verhit de olie in een diepe (frituur)pan. Haal de aubergine aan beide kanten door de bloem en voeg ze dan (een paar per keer) toe aan de hete olie. Frituur ze 2-3 minuten per kant, tot ze goudkleurig zijn, haal ze uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

5Maak de tomatensaus Bak knoflook en ui in wat olie een paar minuten in een pan op laag vuur, zonder dat het aanbrandt. Voeg de passata, zout en de helft van de basilicum toe. Laat 20 minuten sudderen op medium vuur, roer regelmatig door.

6Haal de saus van het vuur, verwijder de knoflook en voeg de resterende basilicum toe.

7Samenstellen en bakken Verwarm de oven voor op 180°C.

8Verdeel een laag tomatensaus over de bodem van een ovenschaal. Bedek met een enkele laag aubergine. Bedek met meer saus, plakjes mozzarella en geraspte Parmezaanse kaas. Herhaal de lagen, 3-5 keer en eindig met tomatensaus en geraspte Parmezaanse kaas als laatste laag.

9Bak 30-40 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat nog 20 minuten staan voor serveren. Nog lekkerder de volgende dag!

Opbrengst:

8 broodjes