Voorbereiding:
20 min.
Bereiding:
45 min.
Klaar in:
30240 min.

Met de twee belangrijkste ingrediënten – rum en boter – kan deze kerstcake niet anders dan een hit worden. Deze is minder zwaar en is meer cake achtig dan veel kerstcake recepten. Het is een favoriet geworden van mijn vrienden en familie voor kerst. De cake is van zichzelf al heerlijk, maar kan ook gegeten worden met een laagje marsepein en glazuur. Bekijk de video van dit recept!


Ingrediënten:

  • 2 eetlepels gehakte gedroogde kersen
  • 2 eetlepels gehakte gedroogde mango
  • 4 eetlepels gedroogde cranberries
  • 4 eetlepels gedroogde krenten
  • 2 eetlepels gehakte sukade
  • 4 eetlepels bruine rum
  • 125g boter
  • 4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 1 ei

Bereidingswijze:

1Laat de kersen, mango, cranberries, krenten en sukade in 4 eetlepels rum ten minste 24 uur wellen. Dek goed af en bewaar op kamertemperatuur.

2Verwarm de oven voor op 170 C / gasovenstand 3. Vet een rond bakblik van 15cm in en bekleed met bakpapier.

3Klop in een grote kom de boter en bruine suiker luchtig. Klop het ei erdoor. Roer met een garde de bloem, baksoda, zout en kaneel samen; mix dit door de boter en suiker in 3 etappes, afwisselend met melasse en melk. Roer de gewelde vruchtjes en gehakte noten erdoor. Doe het beslag in de voorbereide vorm.

4Bak 40 tot 45 minuten in een voorverwarmde oven. Laat 10 minuten in het bakblik afkoelen, besprenkel dan met 2 eetlepels rum.

5Knip 1 stuk bakpapier en 1 stuk netel- of kaasdoek uit, zo dat elk groot genoeg is om de cake mee in te pakken. Maak het kaasdoek vochtig met 1 eetlepel rum. Leg de kaasdoek op het bakpapier en stort de cake daarop uit. Besprenkel de bovenkant en zijkanten van de cake met de resterende rum. Pak de cake in met het kaasdoek, daarna met het papier. Stop in een luchtdichte trommel en laat in 7 tot 10 weken ‘verouderen’. Als je het langer bewaart, besprenkel dan opnieuw met rum voor elke 10 weken bewaartijd.

Opbrengst:

8 broodjes