Voorbereiding:
540 min.
Bereiding:
30 min.
Klaar in:
570 min.

Dit ijs is heel populair op Hawaii, de Filippijnen en in het Stille Zuidzeegebied.


Ingrediënten:

  • 225 gr gedroogde adukibonen
  • 65 gr suiker
  • 2 theelepels citroensap
  • 825 ml water
  • 250 ml melk

Bereidingswijze:

1In een sauspan adukibonen, 65 gr suiker, citroensap en water aan de kook brengen en in een open pan 3 minuten laten koken. Het vuur laag zetten en 2 1/2-3 uur laten sudderen tot de bonen heel zacht zijn. Als ze gaar zijn moet de totale hoeveelheid bonen en vocht 750 ml zijn. Zo niet, dan meer water toevoegen.

2De bonenmix door een zeef drukken (ik gebruik zelf een houten spatel) en de velletjes verwijderen. Ong. 2 uur in de koelkast zetten.

3In een sauspan op een middelhoog vuur melk en room aan de kook brengen. Terwijl u wacht tot het kookt, eierdooiers en resterende suiker in een middelgrote kom opkloppen. Als room en melk koken ong. 4 eetlepels (60 ml) van het hete vocht in de kom met eierdooier scheppen en tot een glad geheel kloppen. De dooiermix in de pan met room schenken en op een laag vuur verhitten tot het genoeg ingedikt is dat het aan de achterkant van een lepel blijft plakken. Dit duurt ong. 5 minuten. Niet te lang laten koken, anders vormen zich klontjes. Van het vuur halen en de vanille erdoor roeren. In de koelkast koud laten worden.

4Als beide mengsels koud zijn door elkaar roeren. In een ijsmachine schenken en invriezen volgens de gebruiksaanwijzing.

Opbrengst:

8 broodjes