Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
10 min.
Klaar in:
25 min.

Zelf kroketten maken is misschien een klein beetje werk, maar het resultaat is heerlijk! Je kunt het kalfsvlees ook vervangen door mager rundvlees, kip of kaas.


Ingrediënten:

  • 450 gr mager kalfsgehakt
  • 30 gr boter
  • 30 gr bloem
  • 120 ml melk
  • 120 ml kippenbouillon
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder (optioneel)
  • 1 theelepel kerriepoeder (optioneel)
  • 1/2 theelepel zout

Bereidingswijze:

1Bak het kalfsgehakt rul en bruin in een koekenpan op middelhoog vuur. Zet apart.

2Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Doe de bloem erbij, roer tot een glad geheel, en laat 2 minuten koken. Meng dan geleidelijk de melk erdoor, dan de kippenbouillon tot je een dikke saus krijgt. Voeg het gehakt toe en breng op smaak met paprikapoeder, chilipoeder, kerriepoeder, zout, peper, worcestersaus en de peterselie. Roer goed door. Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

3Als het mengsel is afgekoeld en enigszins stevig is vorm je er cilinders van met een doorsnee van 4 cm en ongeveer 8-10 cm lang. Je kunt optioneel een reep kaas in het midden stoppen (wel helemaal bedekken). Klop het ei met de water los in een kom. Spreid het paneermeel uit op een schaal of bakplaat. Bedek de kroketten met bloem, dip ze dan in het eimengsel en rol ze dan door het paneermeel. Herhaal deze stappen als je een dikkere paneerlaag wilt.

4Verhit olie in een grote wok. Als de olie heet is, frituur de kroketten dan tot ze aan alle kanten goudbruin zijn. Je kunt ze ook in een frituurpan bakken. Leg ze op wat keukenpapier om uit te lekken en dien direct op.

Opbrengst:

8 broodjes