Voorbereiding:
150 min.
Bereiding:
04 min.
Klaar in:
154 min.

Bugnes is een donut-achtig gebak bestrooid met poedersuiker, afkomstig uit Lyon, Frankrijk. Ze zijn essentieel voor het Mardi Gras feest! Een traditie die ik nooit vergeet… Daarom Bugnes! Ik hield er al van sinds ik een kind was. Mijn moeder’s Bugnes (en nu de mijne) hebben een beetje citroen erin voor een unieke smaak!


Ingrediënten:

  • 2 zakjes gedroogde gist (1 per 500 gr bloem)
  • 1 kg bloem
  • 120 gr basterdsuiker
  • geraspte schil van 2 biologische citroenen
  • 160 gr gesmolten boter
  • 8 eieren
  • 1,5 liter zonnebloemolie om de Bugnes in te frituren
  • poedersuiker voor op de Bugnes

Bereidingswijze:

1Meng de gist met 4 eetlepels water en laat 15 minuten staan.

2Voeg het gistmengsel toe aan de bloem, voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe. Roer eerst met een lepel en kneed dan het deeg met je handen (het is praktischer en persoonlijk vind ik het erg fijn!).

3Dek af en laat gedurende enkele uren rijzen op een warme, maar niet hete plaats zonder tocht.

4Zodra je deeg klaar is, verhit je de olie in een diepe koekenpan (ik gebruik een wok).

5Ondertussen rol je het deeg uit met een deegroller en snijd je mooie vormen (we maakten altijd parallellogrammen – tja – en toch is wiskunde niet mijn ding!) met een kleine deegsnijder. Vergeet niet om wat bloem op je handen en werkoppervlak te doen.

6Om te testen of de olie heet is, doe je een van de Bugnes in de olie en kijk je naar de verandering van kleur. Normaal gesproken moet de kleur heel snel veranderen. Vergeet niet om de overtollige bloem van elke bugne te verwijderen voordat je ze in de olie dompelt.

7Laat de Bugnes op keukenpapier uitlekken en drogen en leg ze vervolgens op een schaal en bestrooi met poedersuiker.

Opbrengst:

20 broodjes