Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
135 min.
Klaar in:
150 min.

Als je met kerst een kalkoen hebt gegeten kun je van het karkas deze heerlijke Vietnamese soep maken.


Ingrediënten:

  • 1 hele kardemom
  • 2 hele kruidnagels
  • 1 steranijs
  • 1 theelepel venkelzaadjes
  • 2 theelepels korianderzaad
  • 1 stuk (5 cm) verse gember, geschild en geplet
  • 1/2 ui, geschild
  • 1 kalkoenkarkas
  • 1.9 liter water, of meer indien nodig

Bereidingswijze:

1Rooster de kardemom, kruidnagel, steranijs, venkel en koriander in een kleine koekenpan op middellaag vuur tot het gaat geuren, 5 tot 7 minuten. Leg de kruiden op het midden van een vierkant stuk kaasdoek van 20 cm. Knoop de randen van de kaasdoek samen met keukentouw tot een zakje. Bak beide zijden van de gember en een 1/2 ui in dezelfde pan tot ze licht gekleurd zijn, ongeveer 3 minuten aan elke kant.

2Doe het kalkoenkarkas, water, kruidenzakje, gember en ui in een grote pan op middelhoog vuur. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat gedurende 2 uur sudderen .

3Vul een grote pan met licht gezouten water en breng aan de kook op hoog vuur. Voeg de noedels toe zodra het water kookt en breng terug aan de kook. Kook de noedels zonder deksel op de pan, roer af en toe, totdat de noedels al dente zijn, 4 tot 5 minuten. Laat ze goed uitlekken in een vergiet in de gootsteen.

4Verwijder het karkas, kruidenzakje, gember en ui uit de soep. Zeef de soep om eventuele stukken vlees te verwijderen. Breng op smaak met vissaus en zout. Verdeel de noedels en het kalkoenvlees gelijkmatig over 4 grote kommen. Strooi de basilicum, koriander en gesneden ui erover. Schep vervolgens de soep in de kommen. Serveer met een schijfje limoen en chilisaus.

Opbrengst:

4 broodjes