Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
40 min.
Klaar in:
70 min.

Biscotti betekent letterlijk tweemaal gebakken, waarmee wordt verwezen naar de techniek die deze Italiaanse koekjes hun karakteristieke harde structuur geeft. Traditioneel worden ze na het diner geserveerd met een glas vino santo (zoete witte wijn), maar ze zijn ook lekker bij een verse fruitsalade of bij een kopje koffie of thee.


Ingrediënten:

  • 50 g gepelde amandelen
  • 1 groot ei
  • 85 g basterdsuiker
  • 150 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 50 g gedroogde cranberry’s, of sultanarozijnen

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel de amandelen over een bakvorm en rooster ze gedurende circa 10 minuten in de oven, of tot ze lichtbruin zijn. Zet opzij om af te koelen.

2Doe het ei en de suiker in een kom en klop ze met een elektrische mixer tot een dik en bleek mengsel. Het moet als een dik lint van de gardes lopen, als u ze even stilhoudt boven de kom. Als u met de hand klopt, kunt u de kom boven op een pan met heet water plaatsen, maar zorg er wel voor dat de kom niet in het water hangt.

3Zeef de bloem, het bakpoeder en de kaneel boven een stuk bakpapier en zeef het mengsel dan nog een keer boven het geklopte eiermengsel. Roer alles voorzichtig met een grote, metalen lepel door elkaar. Voeg de geroosterde amandelen en de cranberry’s of rozijnen toe en meng alles nog eens, zodat een stijf deeg ontstaat.

4Schep het deeg op een ingevette bakplaat. Doe wat bloem op uw handen en vorm van het deeg een langwerpige klomp van 25 × 6 × 2 cm. Bak deze koek 20-25 minuten of tot hij mooi goudbruin is. Laat hem 5 minuten afkoelen op de bakplaat en leg hem dan op een bord.

5Snijd de koek met een getand broodmes een beetje schuin in 20 schijfjes. Leg deze plat op de bakplaat en zet ze opnieuw in de oven. Bak de koekjes nog 10-15 minuten of tot ze goudbruin zijn. Laat ze circa 5 minuten afkoelen op de bakplaat, leg ze dan op een rooster en laat helemaal afkoelen. U kunt de biscotti tot 2 weken bewaren in een luchtdichte doos.

Opbrengst:

20 broodjes