Voorbereiding:
10 min.
Bereiding:
15 min.
Klaar in:
25 min.

Deze klassieke Italiaanse sandwich betekent letterlijk “mozzarella in een koets”. Het is een lekker en snel vegetarisch gerecht. Fijngesneden zongedroogde tomaten en verse blaadjes basilicum versterken de smaak van de kaas, die langzaam smelt en zorgt voor een heerlijk smeuïge structuur in het midden van het brood.


Ingrediënten:

  • 8 sneetjes stevig wit brood, circa 1 cm dik, in totaal circa 325 g
  • 175 g mozzarella, kleingesneden
  • 85 g zongedroogde tomaten in olie, goed uitgelekt en grofgesneden
  • 16 grote verse blaadjes basilicum
  • 150 ml halfvolle melk
  • 2 grote eieren, losgeklopt
  • 3 tl olijfolie, extra vergine
  • peper en zout

Bereidingswijze:

1Maak eerst de tomaten-sinaasappelsalade. Schil de sinaasappelen en snijd ze in schijfjes. Werk boven een kom, zodat u het sap opvangt. Schik de tomaten en de schijfjes sinaasappel, elkaar overlappend, in een diepe schaal. Voeg de azijn, knoflook en peper en zout aan het sap toe en meng. Besprenkel de salade met deze dressing. Strooi de olijven erover en zet opzij.

2Leg 4 van de 8 sneetjes brood op een snijplank of een werkblad. Verdeel de mozzarella gelijkmatig over de sneetjes. Bestrooi de mozzarella met de stukjes zongedroogde tomaten en schik daarop weer de blaadjes basilicum. Leg de resterende sneetjes brood erbovenop en druk ze stevig aan.

3Giet de melk in een diepe kom. Voeg de eieren toe en breng op smaak met peper en zout. Klop alles goed door elkaar. Leg dan de sandwiches één voor één in de kom en schep het eier-melkmengsel met een lepel over het brood, zodat het aan beide kanten gelijkmatig en goed doordrenkt is.

4Vet een geribbelde gietijzeren pan lichtjes in met 1½ theelepel van de olijfolie. Verhit de grillpan op een middelhoog vuur. Leg 2 sandwiches in de pan en bak ze 1-2 minuten aan elke kant, of tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. Draai ze met behulp van 2 spatels voorzichtig om, zodat de sneetjes goed op elkaar blijven zitten.

5Neem de sandwiches uit de pan en houd ze warm, terwijl u de andere 2 sandwiches bakt. Gebruik daarvoor de resterende 1½ theelepel olie. Snijd de sandwiches door en serveer ze warm, met de tomaten-sinaasappelsalade erbij.

Opbrengst:

4 broodjes