Voorbereiding:
20 min.
Bereiding:
120 min.
Klaar in:
140 min.

Een complete maaltijd met malse karbonades, aardappelen, venkel en ui met appel en een cider-crème fraîche saus. Koop de beste karbonades die je je kunt veroorloven. Dit gerecht kwam tot stand na een bezoek aan een markt. Karbonades kunnen een beetje flauw zijn, maar smaken vaak beter als je ze op de markt haalt.


Ingrediënten:

  • 2 grote karbonades van goede kwaliteit
  • zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • flinke klont boter
  • olijfolie om te bakken
  • 2 uien, in dikke plakken of 8 stukken gesneden
  • 2 teentjes knoflook, grof gehakt

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 180°C / gasoven stand 4. Kruid beide zijden van de karbonades met peper en zout. Verhit een zware koekenpan met een beetje olie en boter en voeg de karbonades toe. Bak een paar minuten om te kleuren en dicht te schroeien. Haal uit de pan en doe ze in een zware, grote ovenschaal.

2In dezelfde koekenpan bak je de uien en knoflook een paar minuten. Haal uit de pan en leg op de bakplaat. Doe hetzelfde met de aardappelen en appel.

3Doe de venkel op de bakplaat. Giet de cider in de panen breng aan de kook. Giet het dan voorzichtig over het varkensvlees en groenten. Kruid met vers gemalen peper en zeezout. Voeg de overige kruiden toe en bedek de bakplaat met folie.

4Zet de bakplaat een uur in de oven. Na een uur verwijder je de folie. Je kunt variëren met de kooktijden, afhankelijk van de dikte van de karbonades en de grootte van groenten. Het vlees moet mals zijn en de groenten goed gekookt.

5Voor het opdienen verwarm je de borden. Verdeel de karbonades en groenten over de borden. Gooi de kruiden weg. De cider sappen blijven achter op de bakplaat en zet deze op het fornuis (of giet in een pannetje). Draai het vuur laag en klop de crème fraîche en een beetje boter erdoor. Voeg meer kruiden toe, indien nodig. Schep over de karbonades en de groenten en serveer.

Opbrengst:

2 broodjes