Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
60 min.
Klaar in:
75 min.

Lekkerder kan het niet! Dit is de versie die je verwacht als je Franse uiensoep in een restaurant eet. Ik maak hem al meer dan 30 jaar op deze manier en het is altijd een groot succes. Bovendien ziet het gerecht er prachtig uit!


Ingrediënten:

  • 4 eetlepels boter
  • 1 theelepel zout
  • 2 grote rode uien, in dunne schijfjes
  • 2 grote uien, in dunne schijfjes
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 500 ml runderbouillon
  • 125 ml rode wijn
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 2 takjes verse peterselie

Bereidingswijze:

1In een grote pan op een matig hoog vuur de boter smelten en daarin ui met zout 35 minuten onder frequent roeren bakken, tot de ui gekarameliseerd is en bijna siroopachtig.

2Kippenbouillon, runderbouillon, rode wijn en worcestersaus toevoegen. Peterselie, tijm en laurierblad met keukengaren tot een bundeltje maken en aan de pan toevoegen. 20 minuten op een middelhoog vuur laten sudderen, af en toe roeren. Kruidenbundeltje verwijderen en weggooien. Het vuur laag zetten, balsamico azijn toevoegen en op smaak brengen met zout en peper. De pan sluiten en op een laag vuur warmhouden terwijl u het brood bereidt.

3De oven op grillstand voorverwarmen. De sneetjes brood over een bakplaat verdelen en 3 minuten grillen. Onderwijl 1 keer keren en beide kanten bruin roosteren. Uit de oven halen, maar de oven aan laten staan.

44 grote ovenbestandige soepkommen over een bakplaat verdelen. Elke kom voor 2/3 met de hete soep vullen en daarop 1 sneetje brood leggen met 2 plakjes gruyère en ¼ van de mozzarella. Elk sneetje met een beetje paprikapoeder bestrooien.

55 minuten grillen tot de kaas bubbelt en goudbruin is. Als de kaas smelt loopt het van de boterham af en geeft de soep een prachtig krokant laagje. Direct serveren.

Opbrengst:

4 broodjes