Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
20 min.
Klaar in:
50 min.

Dit eenvoudige witbrood is in de vorm van een krokodil gemaakt. Zeer geschikt voor kinderfeestjes. U kunt het in de vorm van het dier dat je wilt maken, dit deeg leent zich goed voor behandeling en rijst niet ongecontroleerd zodat de vorm uit het brood zou gaan. Maak het deeg in je broodbakmachine, maak de vorm, laat het rijzen, bestrijk met losgeklopt ei en bak het brood. Voor andere vormen kun je heel gemakkelijk dierenvormen uit kleurboeken vergroten en onder bakpapier leggen als leidraad.


Ingrediënten:

  • 250 ml warm water (45°C)
  • 375g bloem
  • 1 eetlepel tarwegluten (optioneel)
  • 1 1/2 tl zout
  • 2 1/2 theelepel droog bakkersgist

Bereidingswijze:

1Meng het water, meel, gluten (indien gebruikt), zout en gist in je broodbakmachine en zet op de deeg cyclus. Het deeg moet mooi wegtrekken van de zijkanten; voeg meer bloem of zo nodig water toe tijdens het mengen, zodat het deeg niet te plakkerig of juist te droog wordt. Aan het eind van de eerste periode van rijzen, haal je het deeg uit de machine, drukt de lucht eruit en leg op een licht met bloem bestrooid oppervlak.

2Vet een bakplaat in of bekleed met bakpapier. Rol het deeg uit tot een vierkant van ongeveer 1 cm dik en verdeel het in vier stukken. Roll drie van de stukken op en leg ze naast elkaar met de naad naar beneden op de bakplaat om het hoofd, lichaam en staart te vormen. De uiteinden van de stukken moeten elkaar net raken. (Vergeet niet dat alles groter wordt als het deeg rijst, dus probeer de verhoudingen in gedachten te houden.)

3Vet je handen licht in en vorm het deeg alsof je werkt met klei: trek de staart uit en maak een iets gebogen uiteinde, en trek daarna de ‘neus’ wat uit. Snijd in het uiteinde van de neus om de mond van de krokodil te vormen, houdt de mond open met een stuk ingevet aluminiumfolie.

4Van het resterende kwart van het deeg, snij een heel klein stukje af om te gebruiken voor de ogen. Snijd de rest in vier ‘stammetjes’ voor de benen, druk het einde van elk been wat plat en en steek deze onder het lichaam van de krokodil. Buig de benen iets om terwijl je ze op de bakplaat legt. Maak sneetjes in de uiteindes van de poten om klauwen te maken. Gebruik een schaar om ondiepe sneden over het oppervlak van het deeg te maken (dit is de stekelige huid van de krokodil). Rol het bewaarde deeg uit tot kleine balletjes voor de ogen, en vul elk met een rozijn.

5Verwarm een oven voor op 200 graden C / gasstand 6. Klop het ei met 1 eetlepel warm water los in een kleine kom.

6Laat de krokodil rijzen op een warme plaats, in ongeveer dertig minuten (druk je vingers in de zijkanten van het deeg, de afdruk moet blijven staan. Als het deeg terugveert, moet het nog langer rijzen). Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bak het in de voorverwarmde oven goudbruin zijn, in ongeveer 20 minuten. Verwijder de krokodol van de bakplaat met een spatel en leg het op een rooster. Verwijder het aluminiumfolie zodra het brood afgekoeld is.

Opbrengst:

8 broodjes