Voorbereiding:
25 min.
Bereiding:
40 min.
Klaar in:
305 min.

Dit is naar mijn mening het beste challah recept. Je hebt er niet veel tijd voor nodig, of talent, zolang je er maar je hart en ziel in steekt.


Ingrediënten:

  • 11 gr droge actieve gist
  • 500 gr bloem
  • 180 ml warm water
  • 2 eieren
  • 50 gr suiker

Bereidingswijze:

1Meng de gist met 100 gr bloem en voeg het water toe. Laat 15-20 minuten staan tot de gist activeert. Als de gist niet schuimig is, is hij waarschijnlijk niet goed en kun je het beste opnieuw beginnen om de rest van de ingrediënten niet te verspillen.

2Voeg de 2 eieren, suiker, zout en olie toe. Voeg dan de rest van de bloem toe en roer met een houten lepel. Maak een bal van het deeg en kneed niet langer dan 10 minuten, tot het deeg elastisch wordt en niet meer aan het werkoppervlak blijft plakken.

3Leg het deeg in een schone kom, bedek met plasticfolie en laat 2 uur rijzen op een warme plek. De rijstijd zal afhangen van de temperatuur in je keuken. het deeg moet in grootte verdubbelen. Als dit niet gebeurt, laat je het nogmaals 30-35 minuten staan.

4Wanneer het deeg klaar is verdeel je het in twee. En maak er dan 3 of 4 strengen van, al naar gelang wat voor soort vlecht je wilt maken.

5Vorm elk stuk in een 30 cm lange streng.

6Vet een bakplaat in of bekleed met bakpapier. Vlecht twee challahs, leg ze op de bakplaat en bedek ze met plasticfolie. Laat ze 1,5 uur rijzen, tot ze in grootte verdrievoudigd zijn.

7Bestrijk de challahs met het eiwit en bestrooi met maanzaadjes.

8Bak ze 25-35 minuten op 180 graden C tot ze goudbruin zijn.

Opbrengst:

2 broodjes