Voorbereiding:
90 min.
Bereiding:
40 min.
Klaar in:
130 min.

Dit is een Boliviaans vleespasteitje, verwant aan de empanada. Ik heb dit recept gekregen van mijn oma. Je kunt er 16 middelgrote saltenas mee maken.


Ingrediënten:

 • 1 pakje (7 gram) gelatine
 • 3 aardappels, geschild
 • 25 ml olijfolie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 675 gram rundergehakt
 • 1 pak (280 gram) bevroren erwtjes, ontdooid
 • 1 lente-ui, gesneden
 • 75 gram verse peterselie, fijngehakt
 • 4 theelepels witte suiker
 • 2 theelepels paprikapoeder
 • snufje komijnpoeder
 • snufje zout
 • snufje zwarte peper
 • 3 eetlepels jalapenosaus (eventueel)
 • 120 ml koud water
 • 3 hardgekookte eieren, gepeld en fijngehakt
 • 1 potje (65 gram) gesneden zwarte olijven, uitgelekt
 • 150 gram rozijnen, geweekt in water en uitgelekt

Bereidingswijze:

1Strooi de gelatine over 120 ml koud water in een hittebestendige schaal, zet weg gedurende 10 minuten. Doe de gerehydrateerde gelatine gedurende 30 seconden in de magnetron, of totdat het gesmolten is (of laat smelten boven een pan met kokend water). Doe de gesmolten gelatine in een kommetje en zet in de koelkast tot het stevig is.

2Doe de aardappelen in een pan, bedek met water en breng aan de kook op matig vuur. Zet het vuur lager en laat sudderen tot de aardappels gaar zijn, maar nog steeds stevig, ongeveer 10 minuten. Haal de aardappelen uit het water, laat afkoelen, maak fijn in een kom, zet opzij.

3Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Roer de uien, bak en roer tot de ui zacht is, ongeveer 5 minuten. Voeg het gehakt toe en bak tot het vlees rul is en niet meer roze, ongeveer 10 minuten. Giet overtollig vet af. Voeg de geraspte aardappelen, erwten, lente-ui, peterselie, 4 theelepels suiker, 2 theelepels paprikapoeder, komijn, zout en peper en (eventueel ) 3 eetlepels jalapenosaus toe. Laat sudderen tot alles warm is, ongeveer 3 minuten. Haal van het vuur en zet apart.

4Verwarm een ​​oven voor op 220 graden C. Vet een bakplaat in of bekleed met bakpapier.

5Meng de bloem, 50 gram suiker en een snufje zout. Voeg de blokjes boter toe en meng tot het mengsel grof kruimelig is. (Dit kan ook gedaan worden in een keukenmachine. Meng de boter en het bloemmengsel totdat het lijkt op maïzena. Doe in een kom en ga verder.) Voeg langzaam het warme water toe en kneed tot een glad geheel, ongeveer 3 minuten. Houd het deeg warm en afgedekt met plasticfolie of een schone theedoek. Verdeel het deeg in 16 stukken en rol in ballen. Houd de rest van de deegballen bedekt met een doek als je een bal uitrolt.

6Rol op een licht met bloem bestoven oppervlak elke deegbal uit tot een cirkel van een halve centimeter dik. Meng de geklopte eieren en 2 theelepels water in een kleine kom. Smeer eigeel op de randen van de deegcirkel. Leg ongeveer 2 eetlepels van de vleesvulling op een helft van het deegrondje, bedek met ongeveer een 1/2 theelepel hardgekookt ei, 1/4 theelepel gelatine, een paar gesneden zwarte olijven en wat rozijnen.

7Vouw het deeg over de vulling. Kneed de randen van het deeg aanelkaar. Om schelpvormpjes te maken begin je bij een rand van de halve cirkel: vouw een klein stukje deeg (ter grootte van je vingernagel) over de naad en druk zachtjes. Vouw een klein stukje deeg over de naad, zodat het eerste stuk wordt overlapt; herhaal tot de halve cirkel verzegeld is. (Je kunt hiervoor ook een vork gebruiken)

8Leg de saltena op de bakplaat en ga verder met de rest van het deeg en de vulling. Voeg paprikapoeder toe aan de resterende geklopte eieren en bestrijk de saltenas met het mengsel. Bak in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn, 15 tot 20 minuten.

Opbrengst:

16 broodjes