Voorbereiding:
20 min.
Bereiding:
60 min.
Klaar in:
80 min.

Een bijzonder mooi gepresenteerd dessert van zelfgemaakt kaneelijs met gebakken appelstukjes en crème met calvados en vanille. Dit is voldoende voor 15 personen. Voor het ijs maak ik gebruik van een ijsmachine.


Ingrediënten:

 • 200 ml room
 • 25 ml calvados
 • 1 vanillestokje
 • 15 gr suiker
 • 2 eidooiers (50 gr)
 • 30 gr suiker
 • 500 gr Griekse yoghurt
 • 200 gr bruine basterdsuiker
 • 1 zakje (8 gr) vanillesuiker
 • 10 gr kaneelpoeder
 • 300 ml slagroom

Bereidingswijze:

1Crème: Doe de room, calvados, opengesneden vanillestokje en de suiker in een pan. Breng aan de kook en laat 10 min trekken. Schraap het merg van de vanille uit het stokje en doe dit bij het roommengsel.

2Klop de eidooiers met de suiker tot er een witte crème ontstaat. Doe het roommengsel langzaam erbij en laat op een laag vuur de crème binden. Dek de crème af met folie en laat, onder zo nu dan roeren, afkoelen.

3Kaneelijs: Roer de yoghurt met de basterdsuiker en de vanillesuiker tot alles is opgelost. Voeg kaneelpoeder toe en proef regelmatig tot hij op smaak is. De kaneel mag niet overheersen. Klop de slagroom lobbig en spatel deze door de yoghurt en draai het tot ijs in de ijsmachine.

4Appelstukjes: Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd de ongeschilde appel in stukjes van een ½ cm. Doe boter in een glazen ovenschaal met de suiker en de appelstukjes, Roer deze goed door elkaar en zet de schaal 10 min in een warme oven van 150º C.

5Presentatie: Neem een wit diep koud bord en doe de appelstukjes in een ring van Ø 6 cm in het midden van het bord. Schep er een bolletje ijs bovenop. Drapeer de crème rondom de appels en garneer af met een blaadje munt.

Opbrengst:

15 broodjes