Voorbereiding:
90 min.
Bereiding:
25 min.
Klaar in:
115 min.

Rode adzukibonen geven dit Japanse rijstgerecht een aantrekkelijke roze tint, terwijl de smaak mild en romig is. Het is een interessant gerecht om uit te proberen, vooral als u wilt experimenteren met een oosters menu.


Ingrediënten:

  • 100 g gedroogde adzukibonen, ten minste 8 uur geweekt
  • 200 g kleefrijst
  • ½ tl zout
  • 2 el zwart sesamzaad

Bereidingswijze:

1Laat de geweekte bonen uitlekken en spoel ze af met koud stromend water. Doe ze in een steelpan, bedek met ruim koud water en breng aan de kook. Laat 10 minuten flink koken, temper dan het vuur en laat 35-45 minuten sudderen, of tot de bonen heel gaar zijn.

2Laat de bonen uitlekken in een vergiet op een grote kom en bewaar de rode kookvloeistof in de kom. Laat ze circa 30 minuten afkoelen.

3Spoel de rijst af met koud stromend water tot het water helder is en laat dan uitlekken. Voeg de rijst toe aan de rode kookvloeistof en laat 1 uur weken.

4Laat de rijst uitlekken en bewaar de rode vloeistof opnieuw. Meng de rijst met de bonen en meet de hoeveelheid af in een maatbeker. Doe ze in een grote pan en voeg eenzelfde hoeveelheid rode vloeistof toe. Vul indien nodig met koud water aan. Voeg het zout toe.

5Breng aan de kook. Roer er even doorheen, temper dan het vuur en laat circa 15 minuten zachtjes koken, of tot bijna alle vloeistof is geabsorbeerd. Roer het dan opnieuw even door, dek de pan stevig af en temper het vuur tot de laagste stand. Laat 10 minuten onaangeroerd stomen.

6Schep het rijstmengsel in een kom en maak de korrels los door er met een vork doorheen te gaan. Bestrooi met sesamzaad en serveer.

Opbrengst:

4 broodjes