Voorbereiding:
45 min.
Bereiding:
40 min.
Klaar in:
85 min.

Deze hartige taart is zeer populair bij ons in huis. De korst is heel lekker en knapperig en de verse kruiden smaken heerlijk. Het zal in jouw familie ook vast een hit worden!


Ingrediënten:

  • 250 gr bloem
  • 1 theelepel zout
  • 90 gr plantaardig bakvet (bijvoorbeeld plantaardige margarine), in stukjes gesneden
  • 85 gr koude boter
  • 6 eetlepels koud water, of zoveel als nodig
  • 45 gr boter
  • 2 wortels, in blokjes gesneden
  • 1 ui, in blokjes gesneden
  • 2 stengels selderij, in blokjes gesneden
  • 1/8 theelepel gemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

1Meng 250 gr bloem met het zout. Meng het plantaardig bakvet en 85 gr koude boter door het bloemmengsel tot een grof kruimeldeeg. Schenk het koude water erbij, 1 eetlepel per keer, en roer voorzichtig door met een vork. Kneed het deeg in twee even grote deegballen en leg in de koelkast totdat je het gaat gebruiken.

2Verwarm de oven voor op 220°C.

3Smelt 45 gr boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de wortels, ui, selderij en zwarte peper totdat de uien glazig zijn, ongeveer 8 minuten. Schenk het mengsel in een kom, en zet opzij. Schep 2 eetlepels bloem in een hersluitbare plastic zak, en bedek het gebakken kalkoenvlees met bloem door de zak goed te schudden. Smelt nog 30 gr boter in dezelfde koekenpan op matig vuur en bak het kalkoenvlees in de boter goudbruin, ongeveer 10 minuten. Giet de kippenbouillon in de pan, ongeveer 120 ml per keer, en roer tot de bouillon zachtjes begint te koken en indikken, ongeveer 5 minuten. Haal de pan van het vuur. Roer de gekookte groenten, sperziebonen, champignonragout, maïs, peterselie en tijm totdat de vulling goed gemengd is.

4Rol één deegbal uit op een met bloem bestoven werkvlak, maak een cirkel van ongeveer 28 centimeter in diameter, zodat het deeg over de randen van een taartvorm van 25 cm valt. Bedek de taartvorm met het deeg, en giet de vulling eroverheen. Rol de tweede deegbal uit en maak weer een cirkel van ong. 28 cm. Leg het deeg over de taartvulling, en knijp de korsten aan de randen samen om de taart te verzegelen. Snij 5 gleuven in de bovenste taartkorst, zodat stoom kan ontsnappen.

5Bak de taart ong. 15 minuten in de voorverwarmde oven, zet de temperatuur daarna lager tot 175°C en bak totdat de vulling borrelt en de korst goudbruin is, ongeveer 25 minuten.

Opbrengst:

8 broodjes