Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
140 min.
Klaar in:
170 min.

Langzaam gestoofd rundvlees en bonen in een rijke tomatensaus, gekruid met chilipepers en komijn, zijn op een koude winterdag een absolute aanrader. Het warme, smeuïge brood vol maïskorrels en milde, groene chilipepers past er uitstekend bij. Serveer het met een knapperige salade zodat u een lekkere, evenwichtige maaltijd hebt.


Ingrediënten:

  • 1 el olijfolie, extra vergine
  • 350 g mager runderstoofvlees, zonder vet en in kleine blokjes gesneden
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • ½ tl komijnzaden
  • 1 tl geplette, gedroogde chilipepers, of naar wens
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 blik tomaten, circa 400 g, fijngesneden
  • 2 blikken kidneybonen, à circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
  • 300 ml runderbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte

Bereidingswijze:

1Verhit de olie in een grote vuurvaste schotel. Voeg het vlees toe en bak het op een hoog vuur gedurende 3-4 minuten of tot het mooi bruin is. Roer regelmatig. Haal het vlees met een schuimspaan uit de pan.

2Temper het vuur en voeg de ui toe. Roer goed en laat 10 minuten zachtjes sudderen. Voeg de knoflook, de komijnzaden en de chilipepers toe en laat 1 minuut al roerend sudderen. Voeg het vlees opnieuw toe met de tomatenpuree, de tomaten met hun sap, de bonen en de bouillon. Roer en breng aan de kook. Temper het vuur, zodat de chili zachtjes suddert. Dek af met een deksel en laat 1–1½ uur koken, of tot het vlees zacht is. Roer af en toe en breng op smaak.

3Maak, terwijl het vlees staat te sudderen, het maïsbrood. Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een diepe, vierkante bakvorm van 20 cm in met een beetje gesmolten boter. Meng in een kom het maïsmeel, de bloem, het bakpoeder en het zout. Meng het ei met de melk en voeg het toe aan de kom, zodat een stevig deeg ontstaat (niet te hard roeren, anders wordt het brood taai). Voeg vervolgens de maïs en de chilipeper toe. Schep het deeg in de bakvorm en bak het 20-25 minuten of tot het stevig is.

4Haal het brood uit de vorm en snijd het in grote stukken. Serveer de chili in voorverwarmde kommen, en geef er het warme maïsbrood bij.

Opbrengst:

6 broodjes