Voorbereiding:
45 min.
Bereiding:
25 min.
Klaar in:
70 min.

Parmezaanse kaas en rozemarijn geven dit zachte, Italiaanse brood een heerlijke smaak en aroma.


Ingrediënten:

  • 200 gr patentbloem
  • 200 gr tarwebloem
  • 1 dessertlepel zout
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 7 gr droog bakkersgist

Bereidingswijze:

1In een kom meelsoorten en zout vermengen. Een kuiltje in het midden maken en daarin suiker en gist strooien. Het water er voorzichtig bij schenken. Laten staan tot het gist geactiveerd is (ong. 5 minuten).

22 eetlepels olie in het kuiltje schenken. Met een houten lepel alles vermengen. Werk in het begin vanuit het midden steeds verder naar de rand.

3Het deeg op een met bloem bestrooid oppervlak leggen en kneden tot het net egaal is. Houd het deeg zacht. 1/2 theelepel olie in een schone kom schenken, het deeg in de kom leggen en door de olie wentelen. Afdekken en in 30-45 minuten tot verdubbeld volume laten rijzen.

4Het deeg neerslaan. Een bakplaat met 1 theelepel olie invetten en het deeg op de bakplaat leggen. Voorzichtig tot een dikte van ong. 1,5 cm drukken. Besmeren met de resterende 1 1/2 theelepel olie. Om de 2,5 cm met een houten lepel kuiltujes in het deeg drukken. Bestrooien met rozemarijn en Parmezaanse kaas en in het midden van een koude oven schuiven. Een ondiepe schaal met heet water onder de bakplaat zetten en het deeg in 20-25 minuten tot verdubbeld volume laten rijzen.

5De oven voorverwarmen op 190°C/gasstand 5.

6De foccacia 20-25 minuten bakken tot de bovenkant bruin is. Van de bakplaat nemen en op een rooster laten afkoelen. Warm serveren.

Opbrengst:

15 broodjes