Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
240 min.
Klaar in:
255 min.

Deze kerstcake is zowel van textuur als smaak geweldig. Er is maar één verschil; er zit geen geraspte citrusschil in.


Ingrediënten:

  • 400 gr bloem
  • 1 theelepel gemengde kruiden
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl fijngeraspte citroenschil
  • 350 gr boter
  • 350 gr basterdsuiker

Bereidingswijze:

1Een vierkante bakvorm van 20 cm invetten en met bakpapier beleggen. Apart zetten.

2In een grote kom bloem, gemengde kruiden, kaneel en citroenrasp met een klopper doorroeren tot het geheel goed gemengd is. In een aparte kom boter en suiker licht en luchtig opkloppen. De eieren er 1 voor 1 doorheen kloppen en elke keer goed vermengen. De droge ingrediënten erdoor roeren tot het beslag net vochtig, vervolgens rozijnen, krenten, kersen en amandelen erdoor scheppen.

3In de ingevette bakvorm scheppen en de bovenkant gladstrijken. Het midden met de achterkant van een lepel licht indrukken zodat de cake uiteindelijk egaal wordt. Afdekken en op een koele plek een nacht laten staan.

4De oven voorverwarmen op 150°C/gasstand 2. De bakvorm op een bakplaat zetten.

54 uur in de voorverwarmde oven bakken tot een vleespen schoon uit het midden verwijderd kan worden. 1 uur in de bakvorm laten afkoelen, de cake eruit halen, op een rooster zetten en het bakpapier verwijderen. Als de cake compleet is afgekoeld om de 2-3 cm een gaat prikken en hierheen een lepel whiskey scheppen. In vetvrij papier wikkelen en op een koele plek bewaren alvorens te serveren.

Opbrengst:

16 broodjes