Voorbereiding:
60 min.
Klaar in:
120 min.

Merguez is een pittig worstje dat oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt. Deze zelfgemaakte versie van merguez worst wordt met lamsvlees bereid en met zelfgemaakte harissa gekruid (zie recept in voetnoot). Bekijk ook de video van dit recept!


Ingrediënten:

  • 1 kilo lamsschouder, met bot
  • 450 gr zelfgemaakte harissa
  • 1 eetlepel zout
  • schapendarm

Bereidingswijze:

1Verwijder het bot uit de lamsschouder, en snij het lamsvlees daarna in blokjes van ongeveer 2cm.

2Stop het vlees in een vleesmolen en selecteer de middelste plaat.

3Kruid het lamsvlees met de harissa en het zout. Meng goed, dek daarna af en zet minstens 1 uur tot een hele nacht in de koelkast.

4Laat de schapendarm tenminste 30 minuten in koud water weken. Nu ga je de darm van binnen uitspoelen door het wijde uiteinde van een kleine trechter tegen de kraan aan te houden en een uiteinde van de darm over de trechter te schuiven. Houd de darm met één hand goed vast om de trechter en zet met de andere hand de kraan iets open en laat zo voorzichtig koud water door de darm lopen. Het voordeel hiervan is dat overtollig zout wordt verwijderd en de darm goed opengaat, wat het vullen straks makkelijker maakt.

5Maak de kleinste trechter aan de vleesmolen vast (of gebruik een worstvuller met een kleine trechter) en trek voorzichtig de hele schapendarm over de trechter.

6Duw het vleesmengsel door de trechter, maar stop zodra het vleesmengsel uit de trechter komt. Maak een knoopje in het uiteinde van de darm.

7Duw dan de rest van het vleesmengsel door de trechter en vul de darm, terwijl je de worst met je andere hand ondersteunt. Eenmaal klaar, leg je weer een knoopje in de darm.

8Draai de worstjes verschillende keren rond om ze in de gewenste lengte te verdelen. Wissel de draairichting bij elk worstje af (draai de éne keer linksom en bij het volgende worstje rechtsom, etc).

9Prik met een dunne metalen prikker 2 tot 3 kleine gaatjes in elk worstje, zodat er tijdens het bakken lucht kan ontsnappen.

10Bak ze zoals gewenst, bewaar ze tot 3 dagen in de koelkast, of 3 maanden in de vriezer

Opbrengst:

20 broodjes