Voorbereiding:
10 min.
Bereiding:
30 min.
Klaar in:
40 min.

Gerookte schelvis vormt de basis van klassieke kedgeree: deze eigentijdse variant is op smaak gebracht met wat meer peper en korianderblad. Een pittige salade van rucola, waterkers, bosui en radijs vormt het perfecte bijgerecht.


Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 200 g basmatirijst
  • 1/2 theel. kurkuma
  • 6 dl kokendheet water
  • 1 citroen
  • 150 g diepvriesdoperwten

Bereidingswijze:

1De eieren in een pan kokend water leggen en 10 minuten koken. Afgieten en in een kom koud water laten afkoelen. Pellen en kleinsnijden.

2Intussen de rijst in een grote pan gieten en kurkuma erdoor roeren. Kokendheet water erbij schenken en opnieuw aan de kook brengen. Roer de rijst nog eenmaal door, zet het vuur laag en laat de rijst in een gesloten pan 5 minuten zachtjes koken. Intussen boven een kommetje de citroenschil dun raspen en trek er met een zesteur sliertjes af. De citroen in partjes snijden.

3De doperwten toevoegen aan de pan met rijst en de stukjes vis erover verdelen. Nogmaals aan de kook brengen, maar niet meer doorroeren. Het vuur laag zetten en de kedgeree afgedekt 5 minuten laten garen. Maïs toevoegen en nogmaals 5 minuten laten garen tot de rijst alle vloeistof heeft opgenomen en de vis ondoorschijnend, maar stevig en sappig is.

4Verdeel klontjes boter over de kedgeree en schep alles losjes met een vork door elkaar. Over 4 voorverwarmde, diepe borden of grote, ondiepe kommen verdelen, kleingesneden ei, fijngesneden Spaanse peper, koriander en geraspte of in sliertjes getrokken citroenschil erover strooien. Garneren met partjes citroen en serveren.

Opbrengst:

4 broodjes