Voorbereiding:
10 min.
Bereiding:
135 min.
Klaar in:
600 min.

Met de smaak van abrikoos, honing en mosterd is dit een feestelijke gebraden ham, perfect voor het kerstdiner.


Ingrediënten:

  • 1 (3kg) stuk ham
  • 4 eetlepels hele kruidnagels (optioneel)
  • 8 eetlepels abrikozenjam of compote
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels engelse mosterd

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 170 C / gasovenstand 3. Dep de ham droog met keukenrol.

2Kerf de vette kant van de ham in met een scherp mes in een diamant patroon, trek de lijnen ongeveer 2,5 cm van elkaar. Druk de kruidnagels in de kruisingen, indien gewenst. Leg de ham in een ondiepe braadslee en dek af met aluminiumfolie.

3Bak de ham in de voorverwarmde oven in 2 uur gaar. 10 minuten voor het einde verwarm je de abrikozenjam in een kleine steelpan tot het vloeibaar is. Haal van het vuur en roer de honing en mosterd erdoor.

4Smeer de jam op de ham en zet weer in de oven, niet afgedekt, en braad nog 15 tot 20 minuten, tot de glazuur mooi bruin is. Laat de ham 10 tot 15 minuten staan alvorens aan te snijden en op te dienen.

Opbrengst:

14 broodjes