Voorbereiding:
20 min.
Bereiding:
95 min.
Klaar in:
115 min.

Een heerlijke cake met gedroogde abrikozen, maar in een gezondere variant met veel minder vet.


Ingrediënten:

  • 225 g gedroogde abrikozen, kleingesneden
  • 1¾ dl ongezoete appelmoes (van friszure appels)
  • 35 g boter
  • 1½ eetl. lichte olijfolie
  • 3 eetl. karnemelk
  • 3 eieren
  • 2 theel. vanille-extract

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 175 °C. Leg een stuk keukenpapier in een springvorm van 22 cm doorsnee en vet dit in met 5 g boter.

2Vermeng in een middelgrote pan 100 g abrikozen, de appelmoes en 1¼ dl water. Breng dit mengsel aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes pruttelen, of tot de abrikozen zacht zijn. Pureer dit mengsel met de resterende 30 g boter, de olie en karnemelk. Laat deze puree iets afkoelen en klop er vlug de eieren, het vanille-extract en sinaasappelraspsel door (klop niet te lang). Doe het mengsel over in een grote kom en roer er de suiker door.

3Vermeng in een middelgrote kom de bloem, het bakpoeder, de dubbelkoolzure soda en een snufje zout. Schep dit mengsel in 3 gedeelten voorzichtig door het abrikozenmengsel. Schep de resterende abrikozenblokjes erdoor. Schenk het beslag in de geprepareerde vorm.

4Bak de cake 1½ uur, of tot een halverwege het midden ingestoken satépen er schoon uitkomt. Laat de cake in de vorm 10 minuten afkoelen op een rooster. Stort de cake op het rooster en laat verder afkoelen.

Opbrengst:

16 broodjes