Voorbereiding:
10 min.
Bereiding:
30 min.
Klaar in:
40 min.

Sardines zijn supergezond. Vraag uw vishandelaar om ze schoon te maken en kop en graat te verwijderen, zodat u ze direct kunt vullen met deze citroenfrisse couscous.


Ingrediënten:

  • 200 g couscous
  • 5 dl kokendheet water of visbouillon
  • 12 verse sardines (elk ca. 80 g), schoongemaakt
  • 4 tomaten (totaal ca. 200 g), kleingesneden
  • 4 eetl. kappertjes, afgespoeld
  • 4 eetl. peterselie, fijngesneden
  • geraspte schil van 1 citroen

Bereidingswijze:

1De couscous in een hittebestendige kom overgieten met kokendheet water of bouillon. 5-10 minuten laten wellen, tot alle vocht is opgenomen. Met een vork luchtig omscheppen en warmhouden.

2De fijngesneden tomaat, kappertjes, peterselie en citroenschil door de couscous scheppen. Op smaak brengen met zout en peper.

3De sardines opentrekken en met het vel naar beneden op een snijplank leggen. In het midden van elke sardine een lepel couscousmengsel scheppen. Dan kopkant en vervolgens staartkant dichtklappen. Vastzetten met een cocktailprikker (tot hier kunt u de sardines van tevoren bereiden; samen met de couscous afgedekt in de koelkast bewaren. Dezelfde dag nog grillen en serveren).

4De gevulde sardines 6-8 minuten onder de hete grill leggen tot ze gaar en lichtgekleurd zijn. Halverwege de grilltijd keren. De ongepelde tenen knoflook voor de citroenmayonaise toevoegen en 4-5 minuten meegrillen tot ze zacht zijn. Ook de kleine trostomaatjes toevoegen en deze 3-4 minuten meegrillen.

5Intussen de resterende couscous in een schaal scheppen. De gegrilde sardines en tomaat erover verdelen. De zachte knoflook boven een kommetje uit de vliesjes knijpen en mayonaise, citroenschil en citroensap erdoor roeren. Serveerd de citroenknoflookmayonaise bij de sardines.

Opbrengst:

4 broodjes