Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
10 min.
Klaar in:
25 min.

Varkensoesters met een smakelijke cranberry-portsaus. Heerlijk met puree of pilaf van wilde rijst. Zet het eens voor aan het bezoek als je rond Kerstmis een etentje geeft.


Ingrediënten:

  • 50 g gedroogde cranberries
  • 225 ml water
  • 1 theelepel olijfolie
  • 450 g varkensoesters
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 2 sjalotjes, fijngesneden

Bereidingswijze:

1Doe de cranberries in een klein steelpannetje op heel matig vuur. Doe het water erbij en roer het. Breng het bijna aan de kook en houd het 3 minuten zo dat net niet kookt. Giet het af, maar bewaar ook het kookwater. Zet het even terzijde.

2Verhit olie in een grote braadpan op matig vuur. Strooi zout en peper over de varkensoesters en bak ze in de pan aan beide kanten bruin en tot ze van binnen niet meer roze zijn, ongeveer 3 minuten per kant. Leg ze op een schotel, dek ze wat af en houd ze warm.

3Doe nu de sjalotjes in de braadpan en bak die een halve minuut. Giet de port en de azijn in de pan en breng het aan de kook, roer goed en schraap over de bodem om alle licht aangebakken stukjes los te maken. Laat het 3 tot 5 minuten koken, tot de hoeveelheid vloeistof ongeveer gehalveerd is. Voeg dan de kippenbouillon, de tijmblaadjes en het kookwater van de cranberries toe, en laat het 5 tot 7 minuten koken, tot de hoeveelheid vloeistof weer gehalveerd is.

4Los in een klein kommetje de maizena op in een eetlepel (15 ml) water. Doe het in de braadpan, roer heel goed en houd de saus dan net onder het kookpunt tot hij een beetje dik wordt, en glanzend. Meng de cranberries erdoor, breng op smaak met zout en peper, schep het over de varkensoesters en dien meteen op.

Opbrengst:

4 broodjes