Voorbereiding:
10 min.
Bereiding:
40 min.
Klaar in:
50 min.

Met dit recept maak je twee bijgerechten: een ovenschotel met venkel, prei en geitenkaas en lekkere krielaardappeltjes met venkelgroen. Smaakt goed met een karbonade.


Ingrediënten:

  • 2 preien
  • 50 gr roomboter
  • 2 takjes tijm
  • 250 ml slagroom
  • 4 venkelknollen
  • 200 gr zachte geitenkaas
  • 450 gr (1 zak) voorgekookte krieltjes

Bereidingswijze:

1Was en snij de prei in grote stukken (ong 6 cm lang). Leg de stukken gewassen prei naast elkaar in een koekenpan. Snij 25 gr boter in kleine klontjes en verdeel over de prei. Leg 2 takjes tijm erbij. Deksel op de pan doen en 15 minuten op laag vuur laten gaar stoven. Draai ze een keer om.

2Haal de takjes tijm eruit. Voeg de slagroom toe, en breng op smaak met zout en peper. Laat nog 5 minuten zachtjes sudderen.

3Verwarm de oven voor op 200°C.

4Maak de venkel schoon; bewaar wat van het groen om straks bij de krielaardappeltjes te doen. Snij de venkel in grove stukken en kook in lichtgezouten water in ong. 7 minuten beetgaar. Giet af in een vergiet in de gootsteen.

5Schep de prei uit de koekenpan met een schuimspaan. Vet een ovenschotel licht in met olie. Rangschik de prei en stukken venkel in de ovenschaal. Giet de room uit de pan eroverheen, en verkruimel daarover de geitenkaas.

6Bak de ovenschotel in ong. 25 minuten gaar en goudbruin.

7Kook ondertussen de krieltjes gaar in een pan met lichtgezouten water. Giet af in een vergiet in de gootsteen. Doe ze weer terug in de pan en meng met 25 gr boter, zout, peper, en wat van het venkelgroen. Snij het venkelgroen eerst fijn.

8Serveer de ovenschotel met de krieltjes ernaast.

Opbrengst:

4 broodjes