Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
15 min.
Klaar in:
30 min.

Waarom zou u een kant-en-klare maaltijd kopen als u in een handomdraai deze gezonde en slanke Indiase rijstschotel met zijn verfijnde aroma’s op tafel kunt zetten? Serveer er een verfrissende raita bij.


Ingrediënten:

  • 400 g kleingesneden tomaten uit blik
  • 2 eetl. plantaardige olie
  • 1 grote ui, in dunne halve ringen
  • 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd, in dunne ringetjes
  • 15 g verse gemberwortel, geschild en fijngesneden
  • 1 eetl. komijnpoeder
  • 1 eetl. korianderpoeder

Bereidingswijze:

1Laat de tomaten uitlekken in een zeef boven een glazen maatbeker. Breng een ketel water aan de kook.

2Verhit de olie in een grote braadpan op matig vuur. Fruit hierin al roerend de ui, chilipeper en gemberwortel 3 min. Voeg komijn, koriander, kurkuma en nootmuskaat toe en schep het mengsel nog enkele minuten om.

3Schep de rijst en de uitgelekte tomaten door het uienmengsel. Leng het tomatensap in de maatbeker met kokendheet water aan tot 4½ dl. Voeg dit samen met een snufje zout toe aan de pan. Breng aan de kook.

4Draai het vuur laag en laat de rijst goed afgedekt 10-12 min. koken zonder het deksel op te tillen, of tot de rijst gaar is en al het vocht is opgenomen. Er verschijnen dan putjes in het rijstoppervlak.

5Schep zo veel mogelijk spinazie tegelijk door de rijst en voeg de rest toe zodra de spinazie begint te slinken. Leg de garnalen op de rijstschotel en verwarm deze afgedekt nog 2 min. op laag vuur. Neem de pan van het vuur en laat de rijstschotel afgedekt nog 1 min. rusten zonder het deksel op te tillen. De spinazie slinkt op deze manier verder en de garnalen worden gaar. Schep alles luchtig door elkaar met een vork en serveer de biryani direct.

Opbrengst:

4 broodjes