Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
75 min.
Klaar in:
90 min.

Een heerlijke herinnering aan een periode in Suriname. Deze smakelijke en pittige variant op de klassieke kippensoep is ontzettend lekker en eenvoudig te maken.


Ingrediënten:

  • 1,5-2 liter water
  • 400 gram kippenpoten (bij voorkeur grote stukken)
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 10/15 piment korrels
  • 1 verse peper (zaadlijsten verwijderen en doormidden gesneden) of 1 theelepelchilipoeder
  • 2 eetlepels ketjap manis

Bereidingswijze:

1Zet ca 1.5 liter water op en breng dit aan de kook. Voeg de kippenpoten toe aan het water. Laat de kip koken tot er geen schuim meer bovenop drijft (die schep je er uit). Voeg hier vervolgens aan toe: sjalotjes, knoflook, korianderpoeder, pimentkorrels, chilipoeder of een pepertje, ketjap, bouillonblokje, Sereh (citroengras) (leg er een knoop in, dan ‘kneus’ je als het ware de Sereh en komt er meer smaak vrij), Laos, Salam of Laurier blaadjes.

2Laat de bouillon op laag vuur 45-60 minuten trekken en haal de kip en de niet eetbare ingrediënten vervolgens uit de pan (piment, pepertje, laurier of salem blaadjes, de citroengras en de Laos).

3De kip pluk je vervolgens los van het bot; in Suriname eten ze ook het vel gewoon op, zelf laat ik die er uit. Ik pluk dus het vlees en zorg dat het niet te grote stukken zijn. De kip bak je vervolgens op in een eetl. arachideolie.

4Dan begint het opdienen. Neem een soepkom en vul die voor iets meer dan de helft met rauwe taugé. Vervolgens leg je bovenop de taugé de gebakken kip. Aan tafel schep je vervolgens de bouillon die net van de kook af is over de taugé en de kip heen. On top strooi je gebakken uitjes.

5In het originele recept horen ook nog aardappel reepjes; in Nederland wordt het ook wel als chips verkocht; van die dunne chipjes. Daarnaast hoort er ook een gekookt ei in het recept. Persoonlijk vind ik het dan te machtig dus heb ik voor deze uitgeklede versie gekozen. Een optie is natuurlijk om alle ingrediënten los van elkaar op tafel te zetten zodat iedereen zelf kan beslissen wat en in welke verhouding er in de soep terecht komt.

Opbrengst:

6 broodjes