Voorbereiding:
45 min.
Bereiding:
30 min.
Klaar in:
75 min.

Dit is een recept van mijn grootmoeder. Ik heb een belangrijke tip: zet, na het splitsen van de eieren, de eiwitten in de koelkast totdat je klaar bent om ze te kloppen. Ik gebruik meestal 3 grote verse citroenen om dit recept te maken.


Ingrediënten:

  • 400 gr bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1/8 theelepel zout
  • 255 gr zachte boter
  • 450 gr suiker
  • 6 eieren, geplitst
  • 235 ml melk
  • 30 ml melk

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 175°C. Vet 3 ronde taartvormen van 23 cm in en bestrooi ze met bloem. Schud overtollig bloem weg. Meng de 400 gr bloem, bakpoeder en zout samen in een grote kom.

2Mix 255 gr zachte boter in een grote kom romig met een elektrische mixer, meng 450 gr suiker erdoor, en mix tot een licht en luchtig beslag. Klop 6 eierdooiers één voor één door het botermengsel. Klop het bloemmengsel in stappen door het botermengsel, afgewisseld met de melk. Voeg, al roerende 3/4 theelepel geraspt citroenschil en 1 3/4 theelepel citroensap toe.

3Maak de kloppers van de elektrische mixer schoon en klop de eiwitten stijf in een grote kom. Schep de eiwitten in stappen voorzichtig door het beslag. Schenk het beslag in de drie ingevette taartvormen.

4Bak in de voorverwarmde oven totdat een breinaald ingestoken in het midden van een cake er schoon uitkomt, 25 tot 30 minuten. Laat de cakes 10 minuten in het bakblik afkoelen, en laat dan verder afkoelen op een rooster.

5Klop, om de vulling te maken, met een garde 450 gr suiker, 2 eetlepels geraspt citroenschil, 120 ml citroensap, 45 gr bloem, en het losgeklopte ei samen in een steelpannetje. Verwarm het mengsel op laag vuur, onder voortdurend kloppen, tot de vulling bijna kookt. Kook tot de saus indikt en mooi glad is geworden, ongeveer 1 minuut. Klop er 2 eetlepels boter doorheen tot helemaal gesmolten. Laat de vulling afkoelen.

6Om de taart in elkaar te zetten, zet je een cake op een werkvlak, en druk je licht met een hand op de bovenkant van de taart. Gebruik een gekarteld mes om de taart met zagende bewegingen horizontaal in de helft door te snijden. Doe dit met elke taart om in totaal 6 lagen te krijgen. Veeg kruimels van de lagen af. Plaats een cakelaag op een grote schaal, en besmeer dit met 1/6 van de vulling. Herhaal dit met de andere lagen, en eindig met een laagje citroenvulling op de bovenkant van de taart.

Opbrengst:

12 broodjes