Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
135 min.
Klaar in:
165 min.

Dit meergranenbrood heeft een zachte korst en is smeuïg doordat het meer wordt gestoomd dan gebakken. De donkere kleur en rijke smaak dankt het aan de melasse. Het recept werd ooit bedacht door Amerikaanse kolonisten.


Ingrediënten:

  • 225 g volkorenbloem (eventueel zelfrijzend)
  • 225 g roggebloem
  • 225 g maïsmeel
  • 2 tl zout
  • 2 tl zuiveringszout

Bereidingswijze:

1Om dit brood te bakken hebt u een grote cylindrische vorm nodig met een stevige bodem, of een schoon, leeg conservenblik met een diameter van 15 cm en een lengte van ten minste 18 cm. De inhoud moet ten minste 2,2 liter zijn. Als u een blik gebruikt, kan er bovenaan een randje aan zitten, waardoor het moeilijk is om het brood eruit te halen. Snijd het randje weg met een blikopener en plak de scherpe randen af met plakband. Vet uw vorm in en bedek de bodem met bakpapier.

2Doe volkoren- en roggebloem, maïsmeel, zout, zuiveringszout en rozijnen in een kom. Meng goed, maak in het midden een kuiltje.

3Meng de melasse, de karnemelk en de melk in een steelpan en verhit deze al roerend tot alles net warm is. Giet dit mengsel in het kuiltje in het bloemmengsel en roer alles door elkaar. Schep het mengsel in de vorm. Dek de vorm af met een stuk gevouwen en met olie bestreken bakpapier, leg daarover een stuk gevouwen folie en bind alles vast met een touwtje rond de bovenkant.

4Zet de vorm met het deeg erin op een rooster in een grote pan en giet er voldoende kokend water bij, zodat driekwart van de vorm onder water staat. Dek de pan goed af met een goed sluitend deksel (als u geen pan hebt die diep genoeg is, dek de pan dan af met folie). Stoom het brood gedurende 2¼ uur, het water moet de hele tijd zachtjes koken. Controleer af en toe en vul eventueel bij met kokend water.

5Haal de vorm uit het water en laat het brood in de vorm ongeveer 10 minuten afkoelen. Leg het dan op een rooster om helemaal af te koelen.

6Snijd het brood voor het serveren in sneetjes en snijd elk sneetje nog eens 1 of 2 keer door. Het brood is tot 4 dagen houdbaar als u het inpakt in bakpapier en folie en het op een koele plaats bewaart.

Opbrengst:

12 broodjes