Voorbereiding:
590 min.
Bereiding:
210 min.
Klaar in:
800 min.

In dit smakelijke gerecht worden de bonen langzaam in de oven gebakken, een ware ontdekking als u alleen de versie uit blik kent. Serveer dit gerecht bijvoorbeeld bij gegrild vlees met aardappelen of brood.


Ingrediënten:

  • 225 g gedroogde witte bonen, ten minste 8 uur geweekt
  • 1 el zonnebloemolie
  • 5 sjalotjes, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
  • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 225 g

Bereidingswijze:

1Laat de geweekte bonen uitlekken en spoel ze af met koud stromend water. Doe ze in een pan, bedek met veel koud water en breng aan de kook. Laat 10 minuten flink koken, temper dan het vuur en laat 50-60 minuten sudderen, of tot ze zacht zijn. Laat goed uitlekken en doe ze dan in een ovenschotel.

2Verwarm de oven voor op 160 °C. Verhit de olie in een pan, voeg de sjalotjes, de knoflook en de bleekselderij toe en laat circa 5 minuten bakken, of tot alles zacht is. Roer af en toe.

3Voeg alle tomaten uit blik met hun sap, de gedroogde kruiden, de cider en peper en zout naar wens toe. Dek af en breng aan de kook, temper dan het vuur en laat 10 minuten sudderen, terwijl u af en toe roert.

4Voeg de suiker, stroop en mosterd toe aan de tomatensaus en meng goed. Giet de saus over de bonen en roer, zodat alles goed is gemengd. Dek af en laat 3½ uur bakken terwijl u af en toe roert. Serveer de bonen heet, gegarneerd met de peterselie.

Opbrengst:

6 broodjes