Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
25 min.
Klaar in:
40 min.

Deze dikke, kleurige omelet (of tortilla, zoals de Spanjaarden zeggen) kan zowel warm als koud worden geserveerd. In de klassieke versie worden alleen aardappels, uien en eieren gebruikt, maar wij voegden extra groenten en magere ham toe. Serveer er een groene salade bij.


Ingrediënten:

  • 400 g krielaardappeltjes, schoongeboend en in plakjes van ½ cm
  • 150 g diepvriesdoperwten
  • 4 eetl. plantaardige olie
  • 1 grote ui, in dunne halve ringen
  • 2 grote tenen knoflook, uitgeperst

Bereidingswijze:

1Breng een grote pan met lichtgezouten water aan de kook. Voeg de aardappelplakjes en doperwten toe en breng het water opnieuw aan de kook. Draai het vuur laag en blancheer ze 3 min. Giet ze af en zet apart.

2Verhit 2 eetl. van de olie in een koekenpan van 25 cm doorsnee, met ovenbestendig handvat. Draai het vuur iets lager en fruit de uienringen 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en fruit nog 2-3 min. zonder de uienringen te laten kleuren. Doe ook de plakjes aardappel en doperwten erbij en schep alles 5 min. om tot de aardappelen gaar zijn. Neem de pan van het vuur.

3Roer in een grote kom de eieren los met de peterselie en wat zwarte peper. Roer er de ham, tomaatjes en het aardappelmengsel door.

4Verhit de koekenpan opnieuw op matig vuur en voeg de resterende 2 eetl. olie toe. Schenk het eiermengsel in de pan en verdeel het gelijkmatig over de bodem. Bak de omelet 5-7 min. op laag vuur en schud de pan af en toe tot de onderkant van de omelet gestold is.

5Druk de randen van de omelet voorzichtig omhoog met een spatel en laat het resterende vloeibare eiermengsel eronder lopen. Verwarm de grill voor op een matige stand.

6Plaats de pan 5 min. onder de hete grill, zodat de omelet ook aan de bovenkant gaar wordt en goudbruin kleurt. Prik hem in met een mes om te controleren of hij ook binnenin volledig gaar is. Laat de omelet op een snijplank glijden en laat hem 2-3 min. afkoelen. Serveer de tortilla in punten gesneden.

Opbrengst:

4 broodjes