Voorbereiding:
45 min.
Bereiding:
60 min.
Klaar in:
180 min.

Dit traditionele Chinese recept voor zoete rijst wordt geserveerd tijdens Chinees Nieuwjaar. Ik kreeg het recept van mijn vader, die het gerecht graag als hoofdmaaltijd at. Het is dus minder zoet dan de meeste recepten voor zoete rijst. Als u wilt weten hoe Chinese zoete rijst smaakt, is dit het lekkerste recept ooit!


Ingrediënten:

  • 575 gr ongekookte jasmijnrijst
  • 375 ml water
  • 300 gr gedroogde shiitake paddestoelen
  • 3 eetlepels oestersaus, apart te verwerken
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker

Bereidingswijze:

1Jasmijnrijst in een grote, afgedekte pan met water minstens 1 uur laten staan. Als het water geabsorbeerd is in een stoommand scheppen en met een vork doorroeren. De rijst in ong. 20 minuten gaar stomen.

2De gedroogde paddestoelen in een kom onder heet water zetten. Ong. 30 minuten weken tot ze zacht zijn. Afgieten, stam verwijderen en in reepjes snijden.

3In een kommetje 1 eetlepel oestersaus, sojasaus, maïzena, zout, suiker en rode wijn vermengen. Paddestoelen toevoegen en 15 minuten laten marineren.

4Paddestoelen en Chinese worst 15-20 minuten in het stoommandje stomen. Van het vuur halen en in stukjes hakken.

5In een grote wok op een hoog vuur de sesamolie verhitten en daarin de garnalen 1-2 minuten roerbakken tot ze bijna ondoorzichtig zijn. Paddestoelen, Chinese worst, varkensworst, lente-ui en waterkastanjes toevoegen en 2 minuten al roerend bakken. Rijst en resterende oestersaus toevoegen en 3-4 minuten bakken. Van het vuur halen en de erwten erdoor scheppen. Serveren als de erwten heet zijn.

Opbrengst:

8 broodjes