Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
40 min.
Klaar in:
70 min.

Zeebaars is een vis met verfijnd, mals en smakelijk vlees. Hier wordt de vis gevuld met chermoula, een Marokkaans specerijenmengsel, en vervolgens gesmoord op een bedje van groenten.


Ingrediënten:

  • 1 hele zeebaars van ca. 1 kg, schoongemaakt
  • 4 tenen knoflook
  • 1 kleine rode chilipeper, zaad verwijderd
  • 40 g korianderblad
  • ½ theel. komijnpoeder
  • 3 eetl. plantaardige olie
  • 1 theel. paprikapoeder

Bereidingswijze:

1Maak aan de zijkanten van de vis 5 of 6 diepe, schuine inkepingen. Leg de vis in een ruime glazen schaal.

2Knoflook, chilipeper, koriander, komijn, olie, paprikapoeder en citroensap in een keukenmachine goed vermengen. Zout en peper naar smaak toevoegen Geburuik de helft van deze chermoula om de inkepingen en de buikholte van de vis in te wrijven. Laat de vis afgedekt 30 min. (of een hele nacht) marineren in de koelkast.

3Bewaar ook de resterende chermoula tot gebruik afgedekt in de koelkast.

4Verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 6. Blancheer de sperziebonen 1 min. in een pan kokend water en spoel ze af onder de koude kraan. Snijd de aardappels in dunne schijfjes en verdeel deze dakpansgewijs over een ruime ovenschaal. Steek de sjalotten tussen de aardappelstukjes. Strooi de sperziebonen, tomaatjes en olijven erover.

5Schenk de bouillon over de aardappel en groenten. Leg de vis er bovenop. Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats hem 40-50 min. in de oven tot de aardappels gaar zijn en de vis gemakkelijk uiteenvalt.

6Serveer de vis met de groenten en serveer de resterende chermoula als saus.

Opbrengst:

4 broodjes