Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
60 min.
Klaar in:
90 min.

Deze babka is bijna net zo lekker als een babka uit een speciaalzaak. Hoewel babka traditioneel gezien gistgerezen brood is, lijkt dit meer op een snel zoet brood of een cake.


Ingrediënten:

 • 250 gr witte bloem
 • 5 eetlepels cacaopoeder
 • 1 1/2 theelepel bakpoeder
 • 3/4 theelepel baksoda
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • 1/2 theelepel zout
 • 225 gr boter
 • 250 gr suiker
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 3 eieren
 • 225 gr zure room

Bereidingswijze:

1De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4. Een cakevorm van 25 cm invetten. Bloem, cacaopoeder, bakpoeder, baksoda, 1 theelepel kaneel en zout in een kom zeven en apart zetten.

2In een middelgrote kom boter en 250 gr suiker met een elektrische mixer op hoge stand licht en luchtig opkloppen. De mixerstand op medium zetten en de vanille erdoor roeren. De eieren er 1 voor 1 door kloppen. De mixer op de lage stand zetten en afwisselend bloemmengsel en zure room erdoor kloppen, beginnend en eindigend met het bloemmengsel. Kloppen tot de ingrediënten grof gemengd zijn.

3Voor de bovenlaag: in een kommetje chocolate chips, pecannoten, 4 eetlepels suiker en 1 theelepel kaneel tot een kruimeldeeg kneden. De helft van het beslag over de bodem van de cakevorm verdelen, bestrooi dit met de helf van het kruimeldeeg, daarover het resterende beslag en vervolgens het resterende kruimeldeeg. De bovenste laag lichtjes in het beslag drukken. Met een snelle, maar voorzichtige beweging met een mes door beslag en kruimeldeeg op en neer slaan. De cakevorm eenmaal tegen een hard oppervlak tikken zodat er geen luchtbllen in het beslag zitten.

440 minuten in de voorverwarmde oven bakken. De bovenkant van de cakevorm met aluminiumfolie afdekken en verder bakken tot een vleespen schoon uit het midden verwijderd kan worden (ong. 20 minuten langer). Laat de cakevorm 30 minuten op een rooster afkoelen, snijd vervolgens met een bot mes voorzichtig de randen los en laat de babka uit de cakevorm volledig afkoelen.

Opbrengst:

14 broodjes