Voorbereiding:
20 min.
Bereiding:
35 min.
Klaar in:
55 min.

Zure rabarber contrasteert heerlijk met de volle smaak van de custard. Het is niet mogelijk om een echt gezonde crème brûlée te maken, maar door er vers fruit aan toe te voegen en de hoeveelheid room en het aantal eierdooiers te verminderen, komen we toch een aardig eindje in de richting.


Ingrediënten:

  • 250 g rabarber, in stukken gesneden
  • sap van ½ sinaasappel
  • 75 g, of desgewenst minder, fijne kristalsuiker
  • 250 ml halfvolle melk
  • 2 snufjes saffraandraadjes

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 160 °C (gasovenstand 3).

2Doe de rabarber in een steelpan met dikke bodem, samen met het sinaasappelsap en 3 eetlepels fijne suiker. Laat 5-7 minuten stoven op een laag vuur, of tot de rabarber zacht is, maar nog wel zijn vorm heeft. Laat afkoelen.

3Verhit in een andere steelpan met dikke bodem de melk met de saffraan en de rest van de fijne suiker tot er aan de randen bellen verschijnen. Klop de eierdooiers, het ei en de slagroom. Voeg er langzaam de warme saffraanmelk aan toe en roer goed.

4Verdeel de rabarbermoes over 6 vormpjes of een ovenschotel van 1 liter. Om de custard in een aparte laag erop te krijgen, schept u die als volgt op de moes: leg steeds een lepel met custard op de rabarber en draai hem dan langzaam rond, zodat de custard zich niet met de rabarber vermengt.

5Zet de vormpjes of de schotel in een grotere schotel. Vul deze schotel voor tweederde met kokend water. Bak 25 minuten als u vormpjes gebruikt; 35 minuten als u een grote schotel gebruikt, of tot de crème stevig is.

6Haal de schotel uit de oven en laat afkoelen. Zet dan hem daarna nog ten minste 1 uur in de koelkast, tot de crème brÛlée goed is afgekoeld.

7Verwarm de grill. Bestrooi de crème met de rietsuiker (2 theelepels per vormpje) en strijk deze uit tot een gelijkmatige laag. Zet de crème net onder het grillelement en laat enkele seconden staan, tot de suiker smelt, maar let op dat hij niet verbrandt. Laat de crème dan enkele minuten afkoelen, of tot de suiker een harde korst is geworden. Serveer onmiddellijk.

Opbrengst:

6 broodjes