Voorbereiding:
60 min.
Bereiding:
45 min.
Klaar in:
105 min.

Dit recept kreeg mijn moeder van een collega en ze maakte het vaak toen ik klein was. Galaktoboureko is een traditioneel Grieks dessert op basis van custard in een krokante schelp van filodeeg. Jaren later is het nog steeds een grote favoriet in het gezin. Hopelijk geniet iedereen er net zo van als wij.


Ingrediënten:

  • 1,4 liter volle melk
  • 170 gr griesmeel
  • 3 1/2 eetlepel maïzena
  • 200 gr suiker
  • 1/4 theelepel zout
  • 6 eieren

Bereidingswijze:

1In een grote sauspan op een middelhoog vuur de melk aan de kook brengen. In een middelgrote kom griesmeel, maïzena, 200 gr suiker en zout opkloppen tot er geen klontjes maïzena meer zijn. Als de melk kookt de mix onder constant roeren met een houten lepel geleidelijk aan de melk toevoegen. Laten afkoelen en blijven roeren tot de pap indikt en volledig kookt. Van het vuur halen en apart zetten. Warm houden.

2In een grote kom met een mixer op hoge stand de eieren opkloppen. 100 gr suiker toevoegen en in ong. 10 minuten dik en bleek kloppen. Vanille erdoor roeren.

3Het geklopte ei door het warme griesmeelmengsel scheppen. De pan deels afdekken en laten afkoelen.

4De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4.

5Een bakvorm van 22×33 cm met boter invetten en met 7 vellen filodeeg bedekken.

640-45 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot de bovenkant krokant is en de custardvulling stevig.

7In een kleine sauspan de resterende suiker met water vermengen. Aan de kook brengen. Als de Galaktoboureko uit de oven komt de hete suikerstroop erover lepelen, met name langs de rand. Helemaal laten afkoelen alvorens te snijden en serveren. In de koelkast bewaren.

Opbrengst:

15 broodjes