Voorbereiding:
50 min.
Bereiding:
60 min.
Klaar in:
110 min.

Deze lamsrollade wordt gevuld met pruimen en rozijnen vermengd met gezouten, geroosterde amandelen, crème de cassis en munt. Een heerlijke, eenvoudige manier om met Kerst of Pasen geroosterd lamsvlees te serveren. De droge marinade en de stukjes verse knoflook geven net dat beetje extra smaak. De vijgen-basilicumsaus maakt het vlees perfect af en is ontzettend rijk van smaak dankzij de verse basilicum.


Ingrediënten:

  • 75 gr pruimen, grof gesneden
  • 25 gr krenten
  • 2 eetlepels crème de cassis
  • 1 1/2 eetlepel verse rozemarijn, fijngesneden
  • 1 1/2 eetlepel verse tijm, fijngesneden
  • 1/2 theelepel gemalen koriander
  • 1 1/4 theelepel zout
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • 1 lamsbout (2 kg) zonder bot, opgerold en dichtgebonden
  • 75 gr amandel, gehakt, geroosterd en gezouten

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (Gasoven stand 6).

2In een kommetje pruimen en krenten met crème de cassis vermengen en apart zetten. In een ander kommetje rozemarijn, tijm, koriander, zout en peper vermengen en apart zetten.

3De lamsrollade losmaken en uitrollen en op een platte ondergrond leggen. Overmatig vet wegsnijden en dikkere stukken opensnijden zodat het vlees egaal van dikte is en rechthoekig van vorm. 1/2 van de kruidenmix erover strooien. Amandelen en fijngesneden munt met het pruimenmengsel vermengen en gelijkmatig over het vlees verdelen. Oprollen vanaf een korte kant en met een tussenruimte van 2,5 cm met keukendraad dichtbinden. Bovenin het lamsvlees 9 sneetjes van ongL. 2 cm diep snijden en hierin een stukje knoflook leggen. Inwrijven met olijfolie en bestrooien met de resterende kruidenmix.

4De lamsrollade met de naad naar boven op een braadmandje in een braadslee zetten. In de voorverwarmde oven tot gewenste gaarheid roosteren. Voor medium-rare moet de thermometer in het midden 60°C aangeven. De rollade uit de oven halen, afdekken met aluminiumfolie en 15 minuten laten rusten terwijl u de saus maakt.

5Terwijl het lamsvlees rust de balsamico in een kleine sauspan op een hoog vuur aan de kook brengen. In 4-5 minuten tot de helft laten slinken, vervolgens boter, honing en schijfjes vijg erdoor roeren. Roeren tot de boter is gesmolten, dan de pan van het vuur halen, de fijngesneden basilicum erdoor roeren en apart zetten.

6Om te serveren: draad van de rollade verwijderen en het lamsvlees in 1 cm dikke plakken snijden. Op een warm bord leggen, vijgensaus erover scheppen en garneren met blaadjes munt en basilicum.

Opbrengst:

6 broodjes